Yle Sporten presenterar nytt fördjupat koncept – Sportliv skildrar idrottarnas stora vändpunkter

Vad tänkte Finlands bästa hinderlöpare när alla känslor försvann? Hur reagerade en lovande längdåkare när hon inte ens klarade av att stå i gymmet? Yle Sportens nya koncept Sportliv ger publiken en inblick i idrottens kärna. Det första programmet har premiär lördagen den 16 februari.
Yle Sporten är tillbaka med ett nytt fördjupat sportkoncept – som skildrar de högsta höjderna och djupaste dalarna från första parkett.
Den här gången är det nämligen idrottaren som kompromisslöst står i centrum och berättar sin unika historia.
Sportliv skildrar människorna bakom prestationerna. Varje avsnitt porträtterar en idrottare, ett lag, en supporter eller eldsjäl. Det kan handla om framgångar, uppoffringar, motgångar och drömmar.
I fokus finns de avgörande ögonblicken. Vändpunkter som formade karriären, eller stunderna när sportlivet och det övriga livet drog åt varsitt håll.
– Målet har varit att skapa ett modernt sportkoncept med både bredd och tyngd. Gemensamt för alla våra profiler är att de varit med om en vändpunkt i livet som både format och förändrat dem till det de är i dag, säger Anki Karhu, som är producent för det nya programmet.
– Vi låter berättelsen och idrottaren ta plats i centrum, medan redaktören tar ett steg bakåt.

Sandra Eriksson och känslorna som försvann
I Sportlivs första avsnitt möter vi Sandra Eriksson, en av våra mest framgångsrika hinderlöpare. Det få har vetat om är att hon – vid sidan av alla medaljer – jobbat för att komma ur sin ångest.
– Idrottsfinland är fyllt av starka berättelser. Vi vill visa att bakom varje idrottare finns så mycket mer än en framgångsrik karriär. Sportliv är personligt och ärligt, och behandlar samtidigt frågor som så många av oss kan känna igen oss i, säger Karhu.
Sandra Eriksson är idag 29 år och 25-faldig finländsk mästare. Hon har representerat Finland i elva stora mästerskap. Men hösten 2015 rasade hon ihop inombords. Ångesten hon plågats av växte sig för stark och ingenting kändes längre värt någonting.
Det är väldigt speciellt när man slutar känna. Även om det är väldigt jobbigt att må dåligt och ha ångest och vara ledsen så är det så mycket skönare än att inte känna något överhuvudtaget. Man gick runt som en zombie, det var som att vara utanför sin egen kropp.
― Sandra Eriksson i Sportliv.
I Sportliv berättar hon om den tyngsta tiden i hennes liv och vägen upp ur djupet. De senaste åren har varit en bergochdalbana och efter en paus på ett år tar Eriksson igen antidepressiva mediciner. Trots det satsar det för fullt på idrotten, närmast är siktet inställt på höstens VM i Doha.
Psykisk ohälsa hos idrottare är ett utbrett men osynligt problem. I Finland har tillsvidare få stigit fram och också Eriksson dolde länge sitt mående i rädsla för att negligeras som mentalt svag. I det nuvarande hemlandet Sverige är kulturen mer öppen.
Nytt programkoncept för att passa användaren
Bakom det första Sportliv-avsnittet med Sandra Eriksson står Janne Isaksson. Övriga redaktörer för serien är Marianne Nyman, Magnus Eklöv och Sebastian Backman.
Flera av namnen känns igen från Sportmagasinet som lades ner i slutet av 2018 efter cirka 1200 program. Även om Sportmagasinet också hade som uppgift att porträttera idrottare och människor i idrottens värld så är Sportliv annorlunda till sin utformning.
– Sportmagasinet var ett mycket uppskattat program och hade en trogen publik. Vi tror fortfarande på god journalistik, på ärliga och öppna möten, men upplevde att formen behövde ses över. Med nya Sportliv hoppas vi nå förutom den trogna sportintresserade publiken också ny publik med andra medievanor, säger Anki Karhu.
Med Sportliv flyttas fokus från tv-tittandet i broadcast till Yle Arenan, samtidigt får webbinnehållet en mer central roll.
– Fokuseringen blir en helt annan och vi kan nu erbjuda intressanta berättelser ur sportens värld på Yle Arenan när det passar vår publik bäst. Under helgen har de flesta mer tid och tanken är också att Sportliv-programmen i sig blir mer tidlösa.
– Vi går från en paketering utformad enligt tv-schema till något mer flexibelt och som står på flera ben. Visst blir det färre sändningsminuter i tv men det hoppas vi kunna ersätta med ett mer genomarbetat material och längre webbartiklar som ger fördjupning. I vissa fall kan det tema som Sportliv lyfter fram också behandlas i övriga Yle-program.
Under våren kommer vi att få möta flera intressanta idrottare som till exempel fotbollsdomaren Mattias Gestranius, längdskidåkaren Andrea Julin, hockeyspelarna Anton Lundell och Riikka Sallinen (tidigare Välilä), isdansaren Matthias Versluis och chefstränaren för tyska hockeylandslaget Toni Söderholm.
Programmen handlar om allt från överträning och skadehelvete, till det stora genombrottet, skrällsegrar, systerskap, svåra val och nya utmaningar.
Sportliv publiceras på Yle Arenan på lördagar med tillhörande långläsning på Svenska.yle.fi. På Yle Fem sänds programmet söndagar kl. 19.50. Det första avsnittet med Sandra Eriksson publiceras den 16–17 februari.