Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Domarlegenden bryter ny mark på fredag i Hakamestä: "Ibland har jag nog tänkt att det här inte blir till någonting"

Från 2019
Timo Favorin.
Bildtext Timo Favorin dömer för 1000:e gången i ishockeyligan.
Bild: @Petteri Paalasmaa/All Over Press

Alla tiders mesta domare i den finska ligan, Timo Favorin, går in på ett eget tusental i antalet dömda matcher på fredag i Tammerfors. Spelarna har sin match och domarna sin match, man måste vara med på noterna i bägge, säger 49-åringen inför karriärens 1000:e match.

När pucken går i isen på fredagen har en man i svartvitrandig tröja i Hakamestä ishall i Tammerfors orsak att vara lite extra stolt.

Redan i mars 2017 blev han den finske domare som gjort flest matcher i den inhemska ligan.

– Det var en av de bästa vårsäsongerna i min karriär. Jag fick chansen att dömma i finalerna där min hemstads lag spelade. Efter det var det enkelt att fortsätta, säger Favorin i en intervju på ligans webbplats.

Snabbfakta: Timo Favorin

  • född i maj 1969
  • ligadebuterade i matchen Lukko - KalPa den 11 september 1997
  • dömt i OS 2006 och VM 2003
  • Årets domare i ligan åren 2004, 2007, 2008 och 2017
  • matematiklärare till utbildningen
Timo Favorin i samspråk med Jarkko Immonen.
Bildtext Favorin samtalar med Jarkko Immonen säsongen 2017.
Bild: Vesa P??pp??nen / AOP

Favorin hade hunnit döma sju säsonger i division ett innan ligadebuten blev av i september 1997 tillsammans med linjemännen Riku Peltonen och Kari-Pekka Tarkko

– Visst kommer jag ihåg matchen ännu. Man gick in ensam, då vi fortfarande bara var en huvuddomare och två linjemän. Med min erfarenhet kunde jag inte ens känna mig nervös, minns Favorin.

När han inledde sin bana på liganivå var det i trådtelefonernas och VHS-bandspelarnas epok.

Idag har digitaliseringen betytt en stor förändring i hur han och hans team arbetar.

– Lite annorlunda är det nog även om det på sätt och vis är lite lugnare. Å andra sidan måste vi vara mer på tårna, vår verksamhet granskas mycket mer noggrannt idag, påminner Favorin.

Mentorskap lyfte ur temporär svacka

Någonstans kring 500 dömda matcher hade Favorin en svacka när motivationen höll på att tryta.

– Kring millennnieskiftet sökte jag min plats i serien och ibland rykte vi ihop med olika parter. Tidvis tänkte jag nog att det här inte blir till någonting, minns Favorin.

– Man måste komma ihåg att spelarna har sin match och domarna sin match, man måste vara med på noterna i bägge, säger 49-åringen inför karriärens 1000:e drabbning som domare.

Domarbasen Arto I. Järvelä lyckades ändå övertala honom att fortsätta och samtidigt bli mentor för yngre domarförmågor och på den vägen är det.

Timo Favorin dömer ishockey i ligan.
Bildtext Timo Favorin.
Bild: AOP

Favorin fyller 50 år i vår och utfärdar en efterlysning i sin jubileumsintervju.

– Grenen skulle nog vinna på att få in lite flera personligheter. Jag har alltid marknasfört domarjobbet som ett bra alternativ för att stanna kvar inom grenen. Det är främst från spelarsidan personligheterna finns att hämta, där finns också erfarenheten av spelet, säger Favorin.

Riska: Bra kommunikation

Erik Riska tog sina första skär i ligan säsongen 2013-2014 och har i takt med att han blivit en av de ledande spelarna i Vasa Sport fått mer att göra med domarskrået.

Timo Favorin har hört till en av favoriterna.

– För det första måste man lyfta fram hur otroligt fint det är att få ihop 1000 matcher. Det är otroligt mycket och det förtjänar respekt, säger Riska till Yle Sporten.

Ung man tittar in i kameran
Bildtext Erik Riska, Vasa Sport.
Bild: Yle/Jyrki Karjalainen

Riska tycker själv han haft en bra kommunikation med 49-åringen genom åren.

– Han är en domare man kan diskutera med. Jag har genom åren märkt att det sällan lönar sig att skrika sig hes åt en domare, det är liksom ingen nytta. Med Favorin har man kunnat snacka och han har också bjudit på passligt tuggmotstånd, säger Riska.

Tappara - Ilves spelas klockan 18.30 på fredag.

Diskussion om artikeln