Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Jag tänker inte jobba för Attendo" - Almahemmets personal känner sig inte hörd

Från 2019
Uppdaterad 01.02.2019 13:28.
Rullstolar i Almahemmets aula.
Bildtext Enheten är inte ny - men hemtrevlig tycker personalen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Almahemmets öde ser dystert ut om man läser de rapporter och analyser som "Balans 2020"-programmet kommit fram till. Stora renoveringsbehov, sparkrav och vårdreformen är orsaken till att beslut om nedläggning ska fattas i vår.

Men har man lyssnat på arbetarna? Det anser åtminstone inte den personal som Yle Åboland har talat med.

- Jag vet inte vad för palats man har tänkt bygga hit för fyra miljoner. Lite bredare dörrhål och bättre belysning i de äldres rum räcker långt för stunden, säger Carina Karlsson tålmodigt.

För man har varit tålmodig. Redan i tio års tid har mer eller mindre omfattande renoveringar av Almahemmet i Kimito utlovats. Men investeringarna gjordes i Hannahemmet Dragsfjärd och hälsocentralen i Kimito först och nu är pengarna slut.

Päivi Granqvist och Carina Karlsson  ser över arbetsschemat vid datorn i Almahemmets kansli.
Bildtext Päivi Granqvist och Carina Karlsson säger att ingen frågat dem.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Kappan är vänd och i maj är tanken att fullmäktige ska besluta om verksamheten vid Almahemmet slutar och flyttar till Attendos regi. Alla kommunens analyser pekar på att det skulle vara ett klokt beslut.

- Jag tänker inte jobba vid Attendo med deras villkor, jag kan gärna pendla till en annan kommun i så fall. Alla har inte den möjligheten men det har jag, säger Päivi Granqvist.

Enligt Granqvist upplever personalen att högsta ledningen inte lyssnar på dem och att vissa nästan har blivit sjuka av den utdragna processen.

- Nej, de lyssnar inte, vi vet ju alla att de inte vet vad vi gör här, de får gärna komma med på en arbetsdag, säger Karlsson.

Attendo skulle ta över personalen

Enligt de uträkningar som tjänstemännen lagt fram sparar kommunen knappt 14 000 euro om själva verksamheten flyttas till nya lokaler. Detta trots att den interna hyran i den egna lokalen höjts under några år.

Om man däremot också skulle överlåta själva servicen, det vill säga personalen, till Attendo sparar man de omtalade 255 000 euro.

- Ett sätt som Attendo till exempel sparar på, och som man antytt även till oss, är att de klarar sig med endast en nattvakt. Men det går inte om man vill ge åldringarna säker vård, säger Katarina Forsell, chef vid Almahemmet.

En skylt av Esperi Care på en glasdörr, i glasdörren speglas Attendos vårdhem som står granne med Esperi i Kimito.
Bildtext Attendo speglas i Esperis dörr på Kimitoön. Ena servicehemmet är tomt, det andra töms i brist på kunder.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Vi behöver vara två för att klara av situationer som uppstår på natten. Det är omöjligt att lyfta en person som kan väga hundra kilo. Ibland blir dementa personer dessutom våldsamma, fortsätter hon.

Ett annat argument för att kommunen skyndsamt måste flytta verksamheten är Almahemmets akuta renoveringsbehov. Det behovet ifrågasätts av personalen.

- Ingen har frågat oss på senare tid. Konsulter har kommit och beräkningar har nyligen gjorts men oss har ingen frågat, säger Karlsson.

Fyra, två eller en halv miljon euros renovering

Senast som kostnadsberäkningar av Almahemmets renoveringar lades fram, 2017, presenterades tre förslag. Dels sprinkling för 100 000 (som nu är utförd), dels totalrenovering för 3,9 miljoner euro, och dels ett tredje förslag som personalen var involverad i - renoveringar för närmare en miljon euro.

- Det är klart att får man önska vad som helst så lägger man in allt som man kan hitta på, men för att klara oss nu är det bredare dörrhål till ett par rum och bättre belysning som behövs. Hellre det än en flytt, säger Carina Karlsson.

Bredare dörrar behövs så att man får ut sängliggande patienter ur rummet utan att behöva lyfta dem till en bår.

Senast förra veckan sade SFP:s gruppordförande Jan-Erik Enestam att Almahemmet skulle behöva 4 miljoner euro för att möta dagens krav.

Inger Wretdal med papper på bordet som har en röd bordduk. Fotat lite i motljus, Wretdal knäpper på sin dator och har en massa papper på bordet.
Bildtext Inger Wretdal tycker att Almahemmet ska hållas i kommunal regi.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- Det verkar som att man försöker få Almahemmet att se så dyrt ut som möjligt för att få verksamheten flyttad, säger Karlsson.

Inger Wretdal (SFP) sitter med i kommunfullmäktige och hon anser att Almahemmet bör stanna i kommunens egen regi.

- Med tanke på de senaste dagarnas rapportering så ser vi ju vad billig vård leder till, säger hon.

Om man vill vänta ut vårdreformen så behöver man inte vänta länge.

- Eftersom det är riksdagsval i april vet man sedan om reformen blev av över huvud taget. Det kan hända att kommunen även i fortsättningen ska ta ett stort ansvar, säger Wretdal.

"Kommunen måste ha en maktposition"

Hela 2 000 namn för att hålla kvar Almahemmet samlades in av kommuninvånare 2017. Wretdal säger att man måste respektera det.

- Invånarna, personalen och klienter önskar att vi sköter om Almahemmet, de har nog inte upplevt att vi hört dem. Det rimliga är att man i första hand gör huset funktionellt för personalen, säger Wretdal.

Kommunen behöver oberoende spara över tre miljoner euro, men frågan är vad man sparar på Almahemmet. Både enhetens personal och Inger Wretdal frågar sig också vilka följder en övergång till den privata sektorn kan föra med sig.

En domarkluba på 50-eurossedlar.
Bildtext Pengar vill man spara - men vad blir egentligen resultatet?
Bild: Copyright: Andrey Popov

- När Attendos hyreskontrakt vid en privat enhet gick ut i Raseborg ville staden hyra in sig där, men det gick inte vilket tvingade dem till att köpa tjänsterna av Attendo, säger Wretdal.

Hennes bestämda uppfattning är att det offentliga ska ha huvudansvaret för äldreomsorgen.

- Det är bra med ett samarbete med mindre privata företag, men vi måste alltid ha en position som ger oss makten att ha huvudansvar över vård och omsorg, säger Wretdal.

Också enhetschefen Katarina Forssell frågar sig vad mindre personal sparar i längden.

- Vi är bra på att sköta våra åldringar. Om man till exempel hinner vända på dem färre gånger i dygnet får de liggsår, och det blir inte bara dyrt, det innebär ett stort lidande, säger hon.

Onsdagen den 6 februari ordnas ett öppet möte för invånarna där resultatet från sparprogrammet presenteras.