Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

I sex år orkade Carin Åminne sköta om sin Alzheimersjuka man hemma

Från 2019
Uppdaterad 02.02.2019 00:03.
En äldre dam med ljust hår.
Bildtext Carin Åminne
Bild: Nina Bergman/Yle

Hon skötte länge sin man hemma men då hon blev väckt upp till tio gånger per natt blev det för tungt. Då tog hon beslutet att flytta honom till vårdhem. Tongåvan samlar i februari in pengar för Närståendevårdarnas förbund.

För tillfället hjälper cirka en miljon finländare en anhörig eller närstående på något sätt, men ungefär 350 000 gör det på heltid. Av dessa uppskattas att ungefär 60 000 av dem är i en bindande och krävande situation, det vill säga att de är sysselsatta i princip 24/7.

Ett stöd på mellan 300 och 400 euro per månad får de i närståendebidrag. Storleken på bidraget beror på i vilken kommun man bor

Carin anade att mannen hade insjuknat innan diagnosen kom

År 2011 fick Carin Åminnes man diagnosen Alzheimers sjukdom. I det skedet hade hon redan misstänkt vad det handlade om eftersom hans båda föräldrar hade sjukdomen.

- Han satt i sin fåtölj med tidningen i famnen men läste inte, och han tittade på tv men han såg inte, han kommenterade inte, berättar Carin.

Men de var båda pensionärer vid det skedet så hon gick in för att ta hand om honom.

De rörde sig mycket ute tillsammans och reste bland annat till Warszava, Balticum och till och med till Novgorod.

"Inte lätt att ta beslutet att flytta bort honom"

Han rymde aldrig och kunde lämnas korta stunder hemma. Men det började bli besvärligt ungefär sex år senare. Carin berättar att han satt i sin fåtölj och slumrade på dagarna och var pigg på nätterna.

På natten kom han sedan och kollade att Carin fanns på plats. Det kunde hända 8-10 gånger per natt.

- Det blev för tungt då jag inte fick sova. Jag har själv artros och hade svårt att duscha honom och klä på honom.

Hon tog beslutet att flytta honom till vårdhem.

De har varit gifta i 58 år. De studerade tillsamman i Åbo Akademi och träffades på akademins kårhus Kåren. De har sjungit tillsammans i flera olika körer och de har ett sommarställe ute i Houtskär.

De har två barn och nio barnbarn.

Han förstår inte varför han måste bo på vårdhem

Han förstår inte varför han inte kan bo hemma och han accepterar inte att han ska bo på hemmet. Carin hälsar på 1-2 gånger i veckan och avskedet är alltid jobbigt.

- Han gråter och frågar varför jag inte vill ha honom.

Men de firade julen tillsammans på vårdhemmet med god julmat, julgubbe och program. Bland annat bjöd de på körsång med en kör där hennes man har sjungit med i.

- Inte är det roligt men vi måste göra det bästa av situationen, konstaterar Carin.

Närståendevårdare i alla åldrar

Ofta associerar vi närståendevård med vård av de äldre. Ändå finns det många barn eller vuxna i arbetsför ålder som behöver hjälp av närstående.

Poika ja mies nauravat kasvot vastakkain.
Bild: Unsplash / Nathan Anderson

Matilda Linnavirta jobbar på Närståendevårdarnas förbund och hon berättar att det också kan handla om föräldrar till barn med specialbehov, eller vuxna som tar hand om sin partner eller sina föräldrar.

- Vi på förbundet ger råd och information om vad närståendevårdaren är berättigad till - allt från finansiell hjälp till rätt till ledig tid med mera.

Linnavirta poängterar att man ansöker om hjälpen från sin egen hemkommun. Efter det kommer socialarbetaren på hembesök och avgör hurudant stöd man behöver.

Stöd Närståendevårdarnas förbund

Betala in på konto FI77 5541 2820 0206 43

Insamlingen startar i Tongåvan fredagen den 1.2 2019 kl 19.20

Matilda Linnavirta informerar om hjälp till närståendevårdare

4:50

Carin Åminne berättar om sitt liv som närståendevårdare

10:32

Diskussion om artikeln