Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Benjamin Källman tror sig passa in i Danmark även om han inte har så bra koll på varken ligan eller språket: “Ska se om jag slänger ett meddelande åt Tim Sparv”

Från 2019
Benjamin Källman.
Bildtext Benjamin Källman har flyttat till Danmark efter ett halvt år i Skottland.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Benjamin Källmans flytt från Skottland till Danmark gick så snabbt att det inte finns mycket han vet om sin nya liga. Lagkamraterna och faciliteterna har ändå hunnit göra ett intryck.

På tisdagen klarnade det att Benjamin Källman har gjort sitt i Dundee FC i den skotska ligan. Igår kväll hade han redan hittat sin väg till Danmark och nya klubben Vendsyssel FF där han kommer att spela med ett låneavtal fram till sommaren.

– Svårt att säga vad jag tycker ännu, jag har hunnit vara här i bara 15 timmar, säger Källman då Yle Sporten ringer upp honom på torsdagseftermiddagen.

– Men det verkar positivt, allt är helt tipp topp. Faciliteterna är fina och proffsiga. Jag vill spela mer och hoppas verkligen att det här blir bra.

Källman deltog i sina första träningar med det Hjörring-laget direkt under den första morgonen som han vaknade i Danmark. Då träffade han också sina nya arbetskamrater för första gången.

– Det verkar som en jättebra grupp med många unga killar. Många är runt min ålder eller lite äldre. Jag tror att det kan vara bra för att limma ihop laget. Jag tycker om personerna i laget.

Benjamin Källman.
Bildtext Källman i Dundee-tröja.
Bild: imago/Action Plus/ All Over Press

Även om Källman ser positivt på det nya kapitlet i hans fotbollssaga så medger han att flytten från Dundee inte lämnade den bästa smaken i munnen.

– Visst är det ju lite surt att avsluta på det sättet eftersom det var en väldigt positiv resa. Men det gick inte som jag hade planerat. Jag tar det ändå som så att jag har lärt mig något, speciellt som människa.

Ute efter speltid

20-årige Källman flyttade alltså till den danska ligans tabelltolva i jakt efter mera speltid. Någon given plats som första alternativ i Vendsyssel-anfallet har det ändå inte snackats om.

– Så klart så kommer det att bli en hård kamp om speltiden, så är det alltid. Förhoppningsvis har de tagit in mig för att starta men jag kommer inte hit och tänker att jag ska spela varje match. Förhoppningsvis går det bra och så får jag mycket speltid.

Men precis hur fotbollen i Danmark ser ut och hurdana krav den ställer på Källman är inte helt klart, i alla fall ännu.

– Jag har inte så otroligt hård koll på spelet i Danmark. Men jag har hört att det är som i många europeiska ligor, säkert liknande fotboll som i till exempel Holland eller Belgien.

– Det är inte riktigt som brittisk fotboll som jag vant mig med under de senaste sex månaderna. Men jag hoppas att den passar mig bra, det är mycket anfallsfotboll.

Benjamin Källman i Inter 2018.
Bildtext Källman spelade i FC Inter innan flytten utomlands.
Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press

Förändringar är att vänta också på andra fronter. Danskan är som känt inte det lättaste språket att hänga med i.

– Om de talar väldigt långsamt så då förstår jag. Men jag försökte lyssna på radion igår kväll och hade inte en chans.

Det här är ändå inget som oroar Källman, i träningarna är det engelska som gäller.

– Jag tror inte det kommer att vara ett problem. Det talas engelska överallt, också i laget. Nog ska jag försöka lära mig lite danska, men flytande kommer det aldrig att bli.

Debut mot Tim Sparvs Midtjylland?

Just nu är det ännu vinterpaus i den danska Superligan och Vendsyssels nästa match står på programmet den 11 februari. Då kommer Tim Sparvs FC Midtjylland på besök.

– Jag hoppas verkligen att jag får göra min debut då, säger Källman som medger att det skulle bli kul att möta Sparv på plan.

– Jag har ju faktiskt spelat med honom och när han också är finlandssvensk så är det ju en lite speciell sak. På planen går det ändå inte att vara kompisar, det kan jag säga.

Men innan det blir dags att bli fiender på fotbollsplan så finns det ännu gott om tid att be om tips angående den lite främmande danska ligan.

– Vi har inte snackat ännu, ska se om jag slänger ett meddelande åt honom och frågar om lite allmänna saker.

Diskussion om artikeln