Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Huawei – spion eller offer för handelskrig?

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 14:25.
Person tittar genom ett nyckelhål

Telekomjätten Huawei oroar västländer i allt högre grad. Frågan är vad som oroar oss mera: Är det misstankarna om att tillverkarens telefoner och program kunde användas av Kina för att spionera på oss, eller handlar det om att Kina lägger beslag på en allt större marknadsandel inom telekommunikation?

Några tydliga bevis för spionagemisstankarna har inte lagts fram vare sig av USA, eller andra västländer som bojkottat Huawei. Det kan bero på att bevisen saknas, eller också att underrättelsetjänster som eventuellt har bevis inte vill avslöja dem.

Det här har hänt

Osannolikt med spionbevis mot Huawei

Informationssäkerhetsorganisationen FISC:s vd Juha Remes ser det som mycket osannolikt att någon har bevis mot Huawei som skulle hålla i domstol. I den digitala världen spioneras det en hel del men det finns inte 100% bevis mot dem som gör det.

- Elektroniska komponenter är så komplicerade att det nästan är omöjligt att ta reda på vilka alla funktioner som gömmer sig i en telefon, säger Remes.

elektronisia komponentteja
Bildtext En skicklig tillverkare kan gömma massor av information i elektroniska komponenter.
Bild: Yle

Remes menar att alla skickliga telefontillverkare i dag kan dölja saker i telefonerna om de verkligen vill. Om någon mot förmodan ändå har bevis för att en telefontillverkare spionerar, vill de antagligen inte lägga fram dem.

- Då skulle de också avslöja sin förmåga att komma över sådan här information, säger Remes.

Ett annat skäl att inte komma fram med bevis i sådana här fall kan vara att man vill ta reda på vad någon som spionerar tänker göra med informationen.

Varför västvärlden oroar sig

Datasäkerhetschef Mikael Albrecht vid Svenska handelshögskolan Hanken i Helsingfors, tror att orsaken till varför vi är så misstänksamma mot Huawei är för att det handlar om ett kinesiskt ägt bolag.

Rädslan bottnar i hur de kinesiska myndigheterna skulle kunna utnyttja bolaget för sina egna intressen om det skulle uppstå en världskris.

- En hotbild som målats upp är att de skulle kunna sätta hela vår infrastruktur för telekommunikation ur spel om det uppstår en väpnad kris mellan Kina och västvärlden, säger Albrecht.

5G-teknologins framfart

Huawei, Nokia och Ericsson är tunga namn inom utvecklingen av 5G-teknologi, det vill säga nästa generations mobilnät. 5G-teknologi i jämförelse med 4G riktar sig förutom till konsumenter också till industrin.

För industrin skall 5G-teknologin till exempel kunna utnyttjas vid tillverkningen av flygplansmotorer och automatstyrda bilar. För vanliga konsumenter innebär tekniken ännu snabbare förbindelse och många nya tjänster.

Mobiltelefon med tecknen 5 och G på skärmen.
Bildtext 5G-teknologin kommer att möjliggöra saker vi ännu har svårt att föreställa oss.
Bild: vk.com/jessaerons

Det finns ännu mycket osäkerhet i vad allt som 5G-teknologin kommer att kunna användas till i framtiden. Med hänvisning till det här har länder som till exempel Australien och Nya Zeeland förbjudit användningen av komponenter från Huawei när 5G-nätverken byggs ut i länderna.

Albrecht tror att omvärldens agerande gällande Huawei delvis kan handla om att bromsa företaget så de inte får en för stor del av 5G-kakan, och delvis om försiktighetsåtgärder.

- Många länder vill nog vara på säkra sidan, säger Albrecht.

Borde Finland också oroa sig?

Juha Remes tycker att vi absolut skall oroa oss i Finland också och att vi finländare litar för mycket på andra infrastrukturtillverkare.

- Vi måste själva bedöma, jämföra och testa betydligt mera, påpekar Remes.

Kännykkä
Bildtext Remes säger att vi inte bör lita fullt på någon när vi skickar konfidentiell information.
Bild: Esa Fills / YLE

Han skulle inte gå så långt som att säga att vi skall undvika kinesisk teknologi men som konsumenter skall vi inte lita på någon tillverkare för mycket, oberoende av varifrån den kommer.

- Man skall se till att inte skicka konfidentiell information i sådan form att den kan hamna i fel händer, säger Remes.

I Finland köper de stora telefonoperatörerna en del av sin utrustning av Huawei. Elisa säger att de inte köper den mest kritiska utrustningen men de använder deras basstationer.

Telia och DNA köper också sina basstationer från Huawei och förutom det här köper deras gemensamma nätverksbolag Suomen Yhteisverkko, Huaweis nätverkstjänster.

Nätverket täcker ungefär halva Finland och finns i östra och norra delarna av landet.

För den som inte har något att dölja

Även om man inte personligen tycker att man har någon information någon annan kan utnyttja lönar det sig att vara försiktig med sitt val av telefoner och applikationer.

Det är särskilt viktigt om man till exempel arbetar för en organisation som behandlar konfidentiell information.

- Din telefon kan bli hackad av någon som vill komma åt organisationens interna nätverk, säger Mikael Albrecht.

Apple eller Huawei? Bägges telefoner tillverkas i Kina

Det är inte bara Huaweis telefoner det påträffats brister i utan även andra telefontillverkares mobiltelefoner – där bland dem, Apples Iphone.

- Det här har ändå inte setts som ett försök till att möjliggöra spionage, säger Albrecht.

Både Huaweis och Apples telefoner tillverkas i Kina – så vem kan man egentligen lita på? Den största skillnaden är att Huawei är ett kinesiskt bolag medan Apple är ett amerikanskt.

Närbild på en mobilskärm. På skärmen syns ett antal appar.
Bildtext Det har också förekommit brister i t.ex. Apples Iphones.
Bild: Mostphotos

Eftersom Kinas myndigheter har en annan kontroll över sina bolag än till exempel en rättstat som USA, litar Albrecht mer på Apple än Huawei.

- Apple har till exempel tagit strid mot underrättelsetjänsten FBI i USA då de betts lämna ut uppgifter till staten.

Diskussion om artikeln