Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Esperi Care vill höja priserna vid enheten i Jakobstad

Från 2019
Esperis serviceboende Edit i Jakobstad
Bildtext Esperis serviceboende Edit i Jakobstad.

Vårdbolaget Esperi Care vill höja priserna vid enheten i Jakobstad. Men bolaget dök inte upp till ett avtalat möte förra veckan. Den här veckan ställde staden Jakobstad in ett annat avtalat som gällde en ny enhet i Jakobstad.

Vårdbolaget Attendo har också fört diskussioner om en etablering i Jakobstad.

För en vecka sedan dök Esperi Care aldrig upp på ett avtalat möte med staden Jakobstad för att diskutera klientpriser.

På onsdagen var det dags för ett nytt möte men då valde staden Jakobstad att själva annullera mötet. De skulle träffas för en tomtdiskussion kring en eventuell ny enhet till Jakobstad.

Esperi Care vill diskutera prishöjningar

Esperi Cares enhet i Jakobstad har 32 vårdplatser för effektiverat serviceboende. Bara 22 av platserna är besatta. Företaget har haft svårigheter att rekrytera personal.

- Vi hade ett möte inbokat för en vecka sedan för att diskutera de prishöjningar som Esperi Care vill ha men de varken dök upp eller annullerade mötet, säger äldreomsorgschef Pirjo Knif i Jakobstad.

Pirjo Knif.
Bildtext Pirjo Knif.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

Ett nytt möte är inbokat. På Esperi Care vill man ha procentuella höjningar men från stadens vill man tala om euro och cent.

- Vi vet inte om de avser höjningar som belastar klienterna eller värdet på de servicesedlar som staden erbjuder.

Mötet med Esperi Cares vd i onsdags blev inte heller av och staden annullerade det mötet på eget initiativ. Det var knappast möjligt att arrangera eftersom vd Marja Aarni-Isohanni just hade avgått.

Det mötet gällde en eventuell nyetablering och det är oklart när och om det mötet blir av.

Problemen ingen överraskning

Äldreomsorgschef Pirjo Knif tycker inte att det är någon större överraskning med Esperi Cares problem.

- På sätt och vis är jag inte förvånad. Det finns starka krafter i samhället som driver på den här utvecklingen. Regeringen ville ursprungligen ha en rekommendation om en personaltäthet på 0,4 men efter mycket debatt blev det 0.5.

Diskussion om artikeln