Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bilar och elektronik från Japan blir billigare - sådana är förväntningarna på ett nytt frihandelsavtal

Från 2019
Uppdaterad 01.02.2019 07:32.
Bilar i en japansk hamn väntar på frakt.
Bildtext De här bilarna i en hamn i Yokohama är tillverkade eller monterade i Japan och bara väntar på att skeppas ut i världen.
Bild: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

Det väntas bli billigare för finländare och andra europeiska konsumenter att köpa japanska produkter som bilar och elektronik, eftersom ett frihandelsavtal träder i kraft i dag fredag.

Avtalet mellan EU och Japan berör över 600 miljoner människor och 40 procent av den globala handeln. Det är det mest omfattande avtal som EU åstadkommit hittills.

I Europa kommer avtalet att avspegla sig på priset på många bekanta japanska produkter. Bilar, motorcyklar och televisioner kommer på sikt att bli billigare.

Företag i Europa väntas sälja dubbelt mer till Japan

Avtalat innebär också att det blir lättare för företag i Finland och övriga EU att exportera sina produkter till Japan.

Man räknar med att värdet på den exporten kommer att mer än fördubblas från nuvarande 80 miljarder euro till 180 miljarder.

Det här är positiv nyhet för de finländska företag som kan räkna med att sälja mer trävaror, kartong och papp.

Japan har också förbundit sig vid att ta i bruk flera internationella standarder, vilket kan bidra till att öppna nya marknader för finländska företag inom hälso- och läkemedelssektorn.

Tillverkare av choklad får sötebrödsdagar

På europeisk nivå kan tillverkare inom livsmedelssektorn räkna med sötebrödsdagar till följd av avtalet. Man uppskattar att exporten av livsmedel från EU till Japan kan komma att tredubblas.

neljä suklaakonvehtirasiaa
Bild: YLE / Katja Solla

Speciellt gynnas tillverkare av ostar, viner och choklad samt exportörer av nötkött. Det här är produkter som Japan hittills har haft höga tullar på.

Kan ses som ett motdrag mot Donald Trump

EU:s ansträningar för att få till stånd nya handelsavtal kan ses mot bakgrund av de protektionistiska strömningar som USA:s president Donald Trump gått i bräschen för.

Genom att fördjupa sina handelsförbindelser med andra delar av världen, garderar sig EU mot överraskningar från amerikanskt håll.

Genast då avtalet mellan EU och Japan träder i kraft slopas ungefär 90 procent av de befintliga tullavgifterna parterna emellan.

Inom en övergångsperiod på högst 15 år ska så gott som alla de återstående tullarna slopas.

Diskussion om artikeln