Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oppositionen: De äldre behöver fler vårdare och en äldreombudsman - röstar om regeringens förtroende på fredag

Från 2019
Oppositionsledarna samlade i rikssalen.
Bildtext Hela oppositionen samlades bakom interpellationen som SDP:s Sanna Marin tog initiativ till. Omröstningen om regeringens förtroende sker i riksdagen nästa veckas fredag.
Bild: Lehtikuva

Oppositionen går för tillfället hårt åt Samlingspartiet efter Petteri Orpos uttalanden om decimaler gällande vårdpersonalen.

Samtliga oppositionspartier är enade bakom interpellationen som lämnades in i dag: SDP, Sannfinländarna, De gröna, Vänsterförbundet, SFP och Kristdemokraterna, men dessutom de nya grupperingarna Liike Nyt och Paavo Väyrynens grupp Seitsemän tähden liike.

Oppositionen frågar vad regeringen tänker göra för att höja kvaliteten inom åldringsvården, och kräver bland annat att upphandlingen i högre grad beaktar kvalitet, att antalet vårdare per klient höjs och att det inrättas en äldreombudsman i stil med barnombudsmannen.

Samstämmigheten gäller även viljan att ge en känga åt Samlingspartiet, och då särskilt Petteri Orpo efter torsdagens uttalanden. När alla andra partier har sagt att de vill höja kvoten för antalet sköterskor per klient till 0,7 sade Samlingspartiets ordförande i går att det inte går att bestämma om sådana saker med decimaler.

- Orpo, eller Samlingspartiet, kallar förbättringen i åldringsvården för decimaler. För alla andra partier handlar det om mera proffsig personal och en värdig ålderdom. Faktum är att majoriteten i riksdagen vill öka på personalen också i lag, sade Antti Lindtman, SDP:s gruppordförande när oppositionen precis hade lämnat över interpellationen fredag förmiddag.

Det är många nu som skyller på Samlingspartiet. Ändå är problemen inom äldreomsorgen ingen ny fråga, man kunde ha gjort något åt saken redan för flera år sedan. Vad är SDP:s ansvar i frågan?

- Huvudfrågan nu är att man behöver öka på personalen, och det har vi föreslagit i tio år. Den här regeringen har gjort nedskärningar i åldringsvården och det är en riktning vi vill ändra på, sade Lindtman.

Partierna i oppositionen är också rätt enstämmiga i att avvärja kritik om att de borde ha gjort något åt läget inom äldreomsorgen redan tidigare.

Regeringen har en majoritet på 102 ledamöter

Syftet med en interpellation är att mäta regeringens förtroende, och den omröstningen sker i riksdagen på fredag om en vecka. Regeringens majoritet är i dag knapp, bara 102 ledamöter stark. Riksdagens talman Paula Risikko (Saml) får inte rösta och den senaste regeringsrepresentanten som hoppat över till andra lägret är Maria Lohela som bytt grupp från Blå framtid till Harry Harkimos gruppering Liike Nyt.

Bland kritiken i interpellationen lyfts också vårdreformen upp, och också inom regeringen finns det kritik mot reformen: Samlingspartiets Elina Lepomäki och Susanna Koski har meddelat att de röstar emot vård- och förvaltningsreformen.

På frågan om hur redo oppositionen är att fälla regeringen med så kort tid till val svarade SDP:s viceordförande Sanna Marin att socialdemokraterna "alltid är redo att ta ansvar" - men i praktiken skulle en fällande omröstning innebära nya regeringsförhandlingar med bara några veckor kvar till riksdagsvalet i april.

De gröna föreslår anonymt angivningssystem

De grönas Pekka Haavisto tog på oppositionens pressinfo upp problemet med att vårdare inte har vågat berätta om missförhållandena på sina arbetsplatser, av rädsla för att råka ut för problem på jobbet.

- Det borde finnas ett rapporteringssystem och ett skydd för personalen i en sådan situation, det är jätteviktigt att man kan rapportera fritt om vad man ser och vad man vet. Nu lever vi i en sådan atmosfär där personalen är rädd att berätta sanningen.