Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Den vackra plågsamma graviditeten – här är de vanligaste krämporna

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 15:23.
Gravid kvinna
Bild: Mostphotos

”Vilket lugn och vilken energi du utstrålar”, får gravida ofta höra. Men bakom lugnet och lyckan av att få bära ett barn döljer sig väldigt ofta en rad fysiska och psykiska besvär som man är tvungen att tampas med – i värsta fall i nio månader.

Sabrina Forsell, läkare som specialiserar sig på gynekologi och förlossningar, förklarar här vilka de vanligaste graviditetskrämporna är samt hur de behandlas:

Graviditetsillamående

Man har inom forskningen inte ännu kommit fram till exakt vad illamående under graviditeten kan bero på, men det finns såklart olika teorier kring det.

läkaren Sabrina Forsell
Bildtext Sabrina Forsell, läkare
Bild: Yle/Camilla Andelin

Dels kan förhöjda halter av graviditetshormonet ge upphov till illamående eftersom förändringen är stor i början av graviditeten. Ifall man har en överproduktion av sköldkörtelhormon har man ofta ett kraftigare illamående.

Graviditetsillamåendet brukar i regel lätta mellan graviditetsvecka 12 och 15. Men det finns också de som mår illa under hela sin graviditet.

Hur kan man lindra illamåendet?

För att lindra illamåendet finns en del receptbelagda mediciner att få men det är alltid bra att rådgöra med sin läkare vilka mediciner som passar en själv bäst. Mediciner för halsbränna brukar ibland också hjälpa.

För många hjälper det att fundera över kosten, att se till att man äter små portioner och tillräckligt ofta. Vissa matprodukter skapar mer illamående än andra och då är det bra att man själv försöker komma underfund med vilken mat som är bäst för en själv då illamåendet är som värst.

Halsbränna och förstoppning – vad beror det på?

Progesteron är ett viktigt gravditetshormon som gör att den glatta muskulaturen slappnar av, det vill säga allting i kroppen blir lite lösare. Det innebär att man oftare kan känna halsbränna.

Tarmens funktion blir också långsammare under graviditeten som i sin tur gör att man lättare kan få förstoppning.

Tyvärr går det inte att förhindra ett missfall. Det har ingen betydelse hur snabbt den gravida skulle få vård.

Ifall man lider av förstoppning finns det en del receptfria mediciner på apoteket, både i form av pulver eller som vätskesirap. Plommon och andra fiberpreparat är också trygga att äta.

Blödningar under graviditeten

Blödningar under graviditeten skapar ofta mycket oro hos den gravida. Undersökningar har visat att nästan en fjärdedel av alla gravida blöder vid något skede under gravditeten.

Det finns flera orsaker till att man kan blöda under graviditeten. En blödning betyder inte automatiskt att man skulle få ett missfall. Ifall man har lindriga blödningar, det vill säga mindre än under menstruation och inte känner starka smärtor, så är risken för missfall väldigt liten.

Mage på gravid kvinna som ligger ner och hand som undersöker magen med doppler.
Bild: (c) Kzenon

Men ifall blödningarna är betydligt rikligare än den egna menstruationen och man samtidigt känner stark smärta, är det skäl att ta kontakt med rådgivningen eller jouren för gravida. De kan ge råd och bedöma hur brådskande situationen är.

Tyvärr går det inte att förhindra ett missfall. Det har ingen betydelse hur snabbt den gravida skulle få vård. Men om man trots de kraftiga blödningarna och den starka smärtan ser i ultraljudet att fostret mår bra, är prognosen ofta ganska god.

Varför sjunker hemoglobinvärdet?

Kroppen ställer om sina funktioner så att fostret får det som den behöver. Kroppen behöver betydligt mera järn för att bilda moderkakan och fostrets blod, vilket i sin tur förbrukar mera blod än vanligt.

För att blodet ska räcka till fostret ökar kroppen blodmängden. Då sjunker vanligtvis hemoglobinvärdet hos den gravida. Vid behov uppmanas den gravida att äta järnpreparat.

Trötthet i början av graviditeten

Forskning har inte kunnat påvisa exakt vad trötthet i början av graviditeten kan bero på men antagligen beror det på de stora omställningarna som kroppen plötsligt är tvungen att gå igenom.

Gravid kvnnar vilar på soffa.

Rent psykiskt kan det också vara väldigt tröttsamt - det är mycket nytt som händer i ens liv och det är en stor omställning att bli förälder. Rädslor och oro kring graviditeten och fostret uppstår ofta. Och såklart också det faktum att hemoglobinet ofta sjunker, som i sin tur kan orsaka trötthet.

Den värsta tröttheten brukar ofta lätta efter halva graviditeten. Tröttheten brukar vanligtvis återkomma igen i slutet av graviditeten.

Vad är en graviditetsförgiftning?

Graviditetsförgiftning eller preeklampsi är en sjukdom i de små blodkärlen i kroppen. Ett tydligt symtom är att man får för högt blodtryck. Det är därför viktigt att man följer med blodtrycket och under hela graviditeten. Ifall blodtrycket ser ut att stiga undersöker man ifall det finns en risk för graviditetsförgiftning hos den gravida.

Det enda fullständigt effektiva botemedlet mot en graviditetsförgiftning är att föda barnet, det vill säga att graviditeten tar slut

En del kan få symtom som magsmärta, huvudvärk och synstörningar. Det kan också läcka ut protein i urinen, därför följer man också med urinen under hela graviditeten.

Kan graviditetsförgiftning vara farligt?

Det är mamman som bär på sjukdomen och det enda fullständigt effektiva botemedlet mot en graviditetsförgiftning är att föda barnet, det vill säga att graviditeten tar slut. Ifall moderns tilstånd försämras betydligt kan det hända att man blir tvungen att föda barnet tidigare än planerat.

Barnmorska tar hand om gravid kvinna på sjukhus.
Bild: Mostphotos / Doug Olson

Den gravida kan få problem med levern och njurarna, urinutsöndringen kan också minska. Den besvärligaste komplikationen är kramper, men de är väldigt ovanliga. Ifall gravditetsförgiftningen upptäcks i god tid och den behandlas med blodtrycksmedicin kan man minska risken för att sjukdomen fortskrider.

Vad är foglossning?

Foglossning innebär att kroppen förbereder sig för förlossningen och den uppstår vanligtvis i slutet av graviditeten. Alla ledband blir mjukare eftersom barnet ska rymmas ut genom bäckenet och samtidigt ska det också finnas utrymme för magen att växa i bäckenet.

Mellan höftbenen finns det en broskfog som är känslig och kan ge smärta när den är lös. Ofta kan man känna en smärta vid blygdbenet som också kan stråla mot ryggen.

Om man upplever kraftiga sammandragningar, har rikliga blödningar, eller inte längre känner fostrets rörelser, då skall man reagera och ta kontakt med mödrarådgivningen.

När ledbanden blir lösa kan det trycka på nerver så att smärtan strålar till ner till låren och benen. Smärtan känns ofta värst när man rör på sig.

Det finns några knep som kan lindra smärtan. Ett graviditetsbälte eller SI-bälte som förbättrar hållningen kan hjälpa att lindra symtomen. Att träna muskelstyrkan som stöder nedre ryggen och bäckenet kan också lindra smärtan.

Klåda under graviditeten

Klåda kan bero på att levern påverkas av graviditeten. Sådan klåda kallas för hepatogestos och går om efter graviditeten. Om den konstateras så bör man följa upp den och behandla den med medicin. Vanliga symtom är svår klåda, ofta på händer och fötter.

Det är väldigt sällsynt att få klåda i början av graviditeten, om klåda förekommer efter halva graviditeten är det bäst att kontakta rådgivningen. I vissa fall kan det också vara frågan om torr hud, men det är alltid bra att kunna utesluta ifall det är hepatogestos man lider av.

Sammandragningar

Det är väldigt vanligt att känna sammandragningar under graviditeten. En del har inte en enda sammandragning innan själva förlossningen medan en del ofta har sammandragningar under graviditeten.

Det kan vara väldigt tungt och tröttsamt för den gravida att få sammandragningar och i vissa fall måste man kontrollera att de inte öppnar livmoderhalsen för tidigt. Har man mycket smärtsamma sammandragingar lönar det sig att ta kontakt med rådgivningen.

Smärtfria sammandragningar är oftast inte farliga.

När kan fostret vara i fara?

I regel kan man säga att om man upplever kraftiga sammandragningar, har rikliga blödningar, eller inte längre känner fostrets rörelser, då ska man reagera och ta kontakt med mödrarådgivningen.

Läkaren Sabrina Forsell förklarar besvär under gravidieten

19:04

Diskussion om artikeln