Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Runeberginfluencern Kasper Strömman: "Jag representerar Runebergstårtornas högerfalang"

Från 2019
En man i rutig skjorta sitter bakom ett bord och tittar på en bricka med runebergstårtor.
Bildtext Runebergstårtorna tävlade med både smak och utseende. Att välja ut den bästa var inget lätt jobb för Strömman och hans kollegor.
Bild: Yle/Mira Bäck

Förutom att vara en känd grafiker, satiriker och bloggare kan Kasper Strömman numera titulera sig Runeberginfluencer.

Han var en av domarna i Runerådet som samlades i Runebergs hem på fredagen för att välja ut Borgås bästa Runebergstårta anno 2019.

- Runebergstårtor är ett av de största intressena i mitt liv för tillfället, säger Strömman.

Det syns, särskilt på sociala medier. Där har Strömmans följare fått ta del av hans missnöje mot icke konventionella Runebergstårtor.

- Jag är ganska konservativ, jag är Runebergstårtornas republikan. Jag är Runebergstårtornas Timo Soini. Jag representerar Runebergstårtornas högerfalang. Jag gillar inte nymodigheter. En Runebergstårta är ganska perfekt som den är, säger han.

Då domarna ska presentera sig för publiken får Strömman frågan om vad en influencer riktigt är.

- Jag har en enorm följarskara som älskar allt jag gör, konstaterar Strömman kort och koncist.

Innan provsmakningen börjar säger Strömman att han säkert kommer att gilla alla sex bakverk, men att han poängsätter enligt 1800-talsprincipen.

Sex olika runebergstårtor på ett fat. I varje tårta finns en lapp med namnet på instansen som bakat tårtan.
Bildtext Domarna och publiken fick reda på vem som hade bakat tårtorna först efter att vinnaren utsetts. I år var den bästa tårtan bakad hos Petris chocolate room. Fredrika Runeberg-tårtan är bakad i Runebergs hem av museipersonalen enligt Fredrikas recept. Den lite torrare och knäckigare tårtan var alltså mycket traditionell, men inte riktigt lika god som vinnartårtan, enligt domarna.
Bild: Yle/Mira Bäck

Också de andra domarna i årets Runeråd tycktes vara inne på lite samma linje. De enades om en vinnare av traditionell modell från Petris chocolate room.

- Om Petri inte får stadens nyckel för det här, så har nog Borgå stad gjort något fel, utbrister en lycklig Kasper Strömman.

Alla är viktiga, men man behöver inte gilla dem

Enligt Strömman är ändå alla Runebergstårtor värdefulla, precis som alla människor är värdefulla.

- Det står i FN:s konventioner, alla Runebergstårtor är härliga. Men det är chockerande vad folk håller på med nuförtiden, säger Strömman och syftar på tårtor som är torra eller utformade på alltför kreativa sätt.

- Jag såg någonting förra veckan. Det hette något som Runebergin pallerot, och vad betyder det ens? Runebergs testiklar? Vill vi ha sånt i munnen? Nej, säger jag.

Enligt Strömman ska Runebergsbakelsen inte göras om till rulltårta eller pannkaka, och att byta ut sylten mot mögelost är en allvarlig synd.

- Vi ska inte ha sådant i vårt samhälle.

Fem personer sitter på rad bakom ett bord och äter Runebergstårtor.
Bildtext Strömman var i gott sällskap bakom domarbordet. Smaku-evenemangets arrangör Laura Pulkkinen, emeritusmuseichef Marketta Tamminen, gallerist Hanna-Kaarina Syrjänen och skoleleven Stella Broas från Tolkis skola valde ut årets bästa tårta tillsammans med Strömman.
Bild: Yle/Mira Bäck

Strömman är säker på att alla finländare innerst inne vet hur den perfekta Runebergstårtan ser ut:

- Den ska vara knaprig, dränkt i sprit, och bittermandeln ska vara i absolut harmoni med skorpsmulorna och sockret.

Runebergstårtan, Finlands triumfkort

Runebergs hem är förstås den bästa platsen för att få uppleva den ultimata Runebergsupplevelsen.

- Kanske det finns ett hemligt Runebergslaboratorium här någonstans, som kommer fram om man trycker på en vägg? funderar Strömman där han står i salongen och ser sig omkring.

Som grafiker och estetiker skulle han gärna modernisera lite och byta ut de mönstrade tapeterna mot vita väggar.

- Men då går jag i fällan som om jag ville modernisera Runebergstårtan. Det ska ju se ut så här.

Ett pepparkakshus som ser ut som en runebergstårta.
Bildtext Strömman anlände inte tomhänt till Runebergs hem. Han hade med sig ett eget Runebergshus av pepparkaksdeg. Någon kanske känner igen modellen från Strömmans Instagramflöde.
Bild: Yle/Mira Bäck

Själva skalden intresserar inte Strömman lika mycket som tårtorna.

- Jag vet inte särskilt mycket om Runebergs liv. Fredrika var den riktiga hjälten. Runebergstårtan är bakverkens Tesla, det bästa vi har här i landet.

Diskussion om artikeln