Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ny juniorframgång i skidskytte – Otto Invenius tog VM-brons

Från 2019
Uppdaterad 01.02.2019 17:13.
Otto Invenius lämnar skjutvallen
Bildtext Otto Invenius tog brons i VM-sprinten (arkivbild).
Bild: Lehtikuva

Otto Invenius hade all orsak att le efter sprinten i junior-VM i skidskytte. 19-åringen tog Finlands andra medalj i mästerskapet då han åkte hem ett brons. Det här är min första medalj och det är fantastiskt, säger han.

I söndags öppnade Heidi Nikkinen Finlands medaljkonto i junior-VM i skidskytte då hon knep bronset i flickornas distanslopp. I dag fylldes Finlands medaljsamling på med ytterligare ett brons.

I svåra förhållanden bommade Invenius bara ett skott i sprinten i U20-klassen och det gav ett brons bakom de slovenska hemmaåkarna Alex Cisar och Lovro Planko.

Invenius brons är speciellt på det sättet att det har gått tio år sedan en finländsk skidskytt tog en individuell medalj i ett VM. I stafett kom det också ett brons för pojklaget i VM 2014.

– Jag är verkligen glad. Det här är min första medalj och det är fantastiskt, säger han i arrangörens intervju efter loppet.

Cisar vann tävlingen med en halv minut före Planko. Kampen om silvret var desto jämnade och Invenius fick ge sig med endast åtta tiondelar mot Planko.

– I vanliga fall är jag bättre i spåret än på skjutvallen. Jag försökte bara göra min egen insats på vallen och skidåkningen var inte den bästa men tillräckligt bra för en medalj, säger Invenius.

Ingen av de övriga finländarna lyckades ta sig in bland de 30 bästa. Santtu Panttila var 34:a, Sameli Joronen 36:a.

Patrik Kuuttinen från Kraft hade en svår dag på vallen och med fyra straffrunror blev hans placering inte bättre än 50:e.

Resultat:

1. Alex Cisar SLO 20.27,3 (1)
2. Lovro Planko SLO +30,6 (1)
3. Otto Invenius FIN +31,4 (1)
4. Vladislav Kirejev KAZ +37,4 (1)
5. Tomas Mikyska CZE +41,7 (0)
---------------------
34. Santtu Panttila FIN +2.15,8 (1)
36. Sameli Joronen FIN +2.18,2 (3)
50. Patrik Kuuttunen FIN +2.49,2 (4)

Diskussion om artikeln