Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjölund börjar känna sig bekväm i nygamla klubben – ska bidra med rutin i ett ungt IFK Mariehamn

Från 2019
Daniel Sjölund har spelat fotboll i 20 år på högsta nivå.
Bildtext Daniel Sjölund är tillbaka i IFK Mariehamn.
Bild: 2017 Nils Petter Nilsson

Med Daniel Sjölund i truppen ska IFK Mariehamn försöka göra en nystart efter det tunga fjolåret. Ett steg på vägen är att spela bra i finska cupen och i dag öppnade man poängkontot i och med krysset mot HJK. Jag tror att vi kan göra väldigt bra ifrån oss i år, säger Sjölund till Yle Sporten.

Efter en lång karriär utomlands blev det in slutet av förra året till slut klart att Daniel Sjölund skulle återvända till finländsk fotboll och IFK Mariehamn. Veteranen skrev då på för en säsong med ”Grönvitt” och efter att ha tränat med sitt nya lag en tid börjar han nu känna sig hemma igen.

– Det har varit en väldigt bra tid. Det är kul att komma tillbaka dit där allt började. Vi har en spännande trupp och jag tror att vi kan göra väldigt bra ifrån oss i år, säger Sjölund till Yle Sporten.

Förra säsongen var riktigt tung för IFK Mariehamn och ligakontraktet säkrades först i den sista omgången. Efter säsongen valde flera tunga pjäser att lämna klubben och nu har man byggt om inför 2019.

Med sin rutin kommer Sjölund att spela en central roll den kommande säsongen då laget till stora delar består av unga spelare.

– Det är många nya i laget och det kommer säkert att ta ett tag innan allt sitter. Jag tycker inte att det krävs så mycket för att vi ska ta oss upp några steg och jag hoppas kunna bidra med min erfarenhet, säger han.

Daniel Sjölund.
Bildtext Sjölund spelade utomlands i nästan 20 år.
Bild: imago/Stellan Danielsson/ All Over Press

Kryss mot HJK på bortaplan

IFK Mariehamn öppnade poängkontot i finska cupen i dag då man spelade oavgjort 2–2 mot HJK på bortaplan. Laget ledde matchen när tolv minuter återstod att spela men då kvitterade Akseli Pelvas på straff.

– Det är alltid surt att inte vinna men 2–2 känns ganska rättvist. Det är bra med tanke på att vi möter HJK på bortaplan. Det är bra att vi spelar matcher som gäller något redan nu.

– Efter de två matcher vi spelat i cupen så tycker jag att det känns väldigt bra. Det här är ett bra riktmärke, säger Sjölund.

Sjölund kunde själv inte spela i matchen på grund av en skada men han är inte orolig inför framtiden.

– Jag fick en smäll för två veckor sedan och igår på träningen slog jag upp den igen. Jag försökte känna om det skulle fungera idag men tyvärr gick det inte.

IFK Norrköping (2015-2018) blev Daniel Sjölunds sista Allsvenska klubb.
Bild: 2016 Anders Ylander

Ligadebuten väntar i vår

Sjölund har varit med om mycket under sin långa karriär med flera SM-guld i Sverige och 36 A-landskamper för Finland.

Men till den här säsongen väntar något nytt för 35-åringen. Att göra debut i fotbollsligan.

– Det var division 2 när jag lämnade IFK Mariehamn och därför känns det extra roligt att komma hem och spela i ligan nu. Det kommer att bli väldigt kul att möta HJK i premiären och sedan första hemmamatchen den 20 april, säger han.

Diskussion om artikeln