Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Begagnade datorer bra affär för Korsholmsskola

Från 2019
Barn händer som skriver på datorn
Bildtext Begagnade datorer fungerar bra i skolan (arkivbild)
Bild: Yle/Carolina Husu

Bra för både miljön och budgeten. Så säger IT-stödperson Roger Andersson om beslutet att köpa in begagnade datorer till Smedsby-Böle skola i Korsholm.

Man har köpt in 40 laptopar från ett svenskt företag som handlar med begagnad utrustning. Maskinerna är fullständigt genomgångna och testade så att de säkert fungerar.

- Dessutom fick vi garanti på datorerna, säger Roger. Eftersom det är bärbara datorer så är det extra viktigt att batterierna är i toppskick och att wifi, skärm och tangentbord är i skick.

Om man hade satt samma summa på nya datorer så hade eleverna fått nöja sig med den billigaste modellen. Nu räckte pengarna till proffsmaskiner i stället.

Skolan en rollmodell

Datorer används ofta i skolarbetet numera och eleverna sitter så gott som dagligen vid datorn. Man utför uppgifter, delar uppgifterna sinsemellan och ger feedback och så vidare.

- Användningsområdena är många och det kommer bara fler, säger klasslärare Anna Nylund.

Nu då skolan har fått nya datorer så bokar lärarna gärna in sina klasser till dem. De fungerar bra och därför är de trevliga att arbeta med.

Roger Andersson och Anna Nylund i ett klassrum
Bildtext Roger Andersson och Anna Nylund
Bild: Yle/Pia Lagus

Att de nya datorerna egentligen är begagnade har inte minskat på glädjen. Det syns egentligen inte alls på dem att de inte är nya.

- Då vi har diskuterat datorerna så har tanken på hållbar utveckling slagit till. Det är spännande att från skolans sida vara en rollmodell och visa att man kan återanvända datorer.

Håller i många år

Sedan tidigare har man i skolorna haft strategin att underhålla och uppgradera sina datorer för att förlänga deras livslängd.

- Vi fixar till dem anefter: utökar minnet och byter hårdskivor. Datorer som går sönder tar vi delar ur och använder som reservdelar, säger Roger Andersson.

Roger uppskattar att en dator - beroende på hurudan kvalitet och prestanda den har som ny - kan hålla i upp till 8-9 år.

Roger säger att de goda erfarenheterna av det första inköpet gör att man har flera offertförfrågningar på gång. Det gäller både datorer och pekdatorer, som också finns att få begagnade.