Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen utreder orsaken till branden på NTM i Närpes – Yle Österbotten sände direkt

Från 2019
Uppdaterad 04.02.2019 12:34.
Lokalt live: En häftig brand drabbade en av produktionshallarna vid Närpes Trä och Metall på söndagskvällen - Spela upp på Arenan

Eftersläckning och rökventilering pågick hela natten, och på måndagförmiddag inledde polisen sin förundersökning om vad som orsakat branden. Men söndagskvällens brand på Närpes trä och metall kunde ha slutat betydligt värre.

Det säger jourhavande brandmästare Jannice Valtakari till Yle Österbotten strax före halv sju på måndag morgon.

- Ja, det kunde ha gått illa. Men vi hade effektiva gubbar på plats, säger Valtakari och syftar på de nästan 20 enheter som skötte släckningsarbetet.

Branden upptäcktes vid 16-tiden på söndagseftermiddagen av en vaktmästare som plogade snö utanför det som är NTM:s äldsta monteringshall.

Vid midnatt hade räddningsmanskapet lyckats begränsa branden till ett område i hallen på omkring 1000 kvadratmeter, uppger Valtakari.

Omfattande rökskador

Branden var mycket kraftig och elden härjade som häftigast i tre målerier i hallen. Som följd var både gas- och rökutvecklingen ytterst omfattande.

- Vi har hållit på med eftersläckning så gott som hela natten och det har krävts mycket rökventilering, säger Valtakari.

Brandorsaken oklar

Det är än så länge oklart vad som orsakade branden. Det man vet i det här läget är att branden startade i eller i närheten av ett av målerierna.

Två av dessa målerier är totalförstörda, men för övrigt har väggkonstruktionerna i fabriken klarat sig relativt bra.

Däremot har en stor del av fabriken fått rökskador och det återstår att se när arbetet kan återupptas som normalt.

Saneringsarbete pågår

NTM, som tillverkar lastbilssläp och sopbilar, sysselsätter omkring 430 personer. En stor del av personalen stannade hemma på måndagen. Endast kontorsarbetare och saneringspersonal var på plats.

Enligt vd:n Kurt-Erik Nordin kan möjligtvis ungefär en tredjedel av personalen återvända till jobbet på tisdag. Sedan fyller man på med personal vartefter.

Just nu försöker man få bort soten och röklukten ur byggnaden. Ett femtiotal anställda jobbar med saneringsarbetena som beräknas ta hela veckan.

Artikeln uppdaterad kl.12.32 med information om att saneringsarbeten pågår.