Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Eva Frantz och Hallonbacken får Runeberg Junior-priset: ”Jag hade inte själv vågat läsa den som tioåring”

Från 2019
Uppdaterad 06.02.2019 14:51.
Eva Frantz
Bild: Yle/ Mikael Kokkola

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior går i år till boken Hallonbacken av Eva Frantz. Prissumman är 10 000 euro.

Boken Aavehevosen arvoitus av författaren Tapani Bagge och illustratören Carlos da Cruz premieras dessutom med ett hedersomnämnande.

Den vinnande boken, Hallonbacken av Eva Frantz, har valts av barnjuryn som bestod av 186 barn från skolor och förskolor i Borgå.

– Boken var lite skrämmande; det darrade i hela kroppen, säger en av barnjurymedlemmarna.

– Det var olika känslor. I början var det sorgligt, sedan spännande, säger en annan.

Eva Frantz lyckades av allt att döma bra med att balansera på gränsen mellan det skrämmande och det trygga i sin första barnbok.

– Ja, det är ju en ganska ruggig, mörk och på sina ställen skrämmande bok. Visst fanns det funderingar kring hur den kommer att tas emot av den läsande publiken, säger hon.

Händer håller i miniatyrstaty
Bild: Yle/ Mikael Kokkola

Huvudpersonen Stina är en stark liten flicka som skickas till ett sanatorium där doktor Hagman är lite för intresserad av hennes hjärta.

– Hon är en flicka det var en fröjd att skriva om fast hennes berättelse är tragisk. Hon är en mycket bestämd, cool, modig och speciell liten tjej.

Jämfört med deckarförfattandet kom Hallonbacken till på endast några veckor med god flow och stor inspiration.

– Jag hörde Stinas ganska späda men beslutsamma röst diktera inne i mitt huvud. Det var bara att hänga med. Det var en unik upplevelse att arbeta med Hallonbacken.

Själv en bokslukare som liten

– Jag läste hela tiden som barn. Läste och läste. Jag skulle unna alla barn upplevelsen av att sjunka in i en riktig bra bok som slukar en. Det var roliga eller skrämmande böcker som gällde, allt från bra barndeckare, typ Vi fem till Ture Sventon.

– Sådant som var just så hemskt att man måste läsa det i små doser för att klara av det. Sen kände man sig lite tuff då man hade kommit igenom den.

Spännande och skrämmande var de vanligaste orden som den stora barnskaran i Borgå huvudbibliotek tog till då de beskrev Hallonbacken.

– Jag vill tro att de flesta barn i Finland är väldigt trygga och då kan det kännas helt okej att lite peta på trygghetsbubblans väggar för att man klarar av det.

– Jag försökte skriva en bok som jag själv hade tyckt om som yngre. Men jag hade inte själv vågat läsa den som tioåring.

Prilliga prinsessboken, Hallonbacken, Pappa, jag och havet samt Ägget.
Bildtext Några av de nominerade böckerna.
Bild: Yle/Sofia Strömgård

Runeberg Junior-barnlitteraturpriset delades ut på Borgå huvudbibliotek på måndagen. Barnjurygrupperna deltog också i festligheterna.

Ska främja läslusten bland barn

Syftet med Runeberg Junior-priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen.

Borgå stad och tidningen Östnyland instiftade barnlitteraturpriset Runeberg Junior för att fira jubileumsåret Finland 100. I år delas priset ut för tredje gången.

Förvalsjuryn bestod av kulturredaktör Mia Grönstrand, lektor i modersmål och litteratur Bodil Lund samt chefen för bibliotekstjänster Malin Hollmén.

Eva Frantz är anställd på Svenska Yle.

Diskussion om artikeln