Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så här minns världen Matti Nykänen

Från 2019
Matti Nykänen i utländsk media.

Också internationella medier har rapporterat om Matti Nykänens bortgång. Svenskarna och norrmännen hedrar Nykänen med stora rubriker och minns både hans enastående karriär och hans skandalomsusade liv.

Båda de svenska kvällstidningarna, Aftonbladet och Expressen, har Nykänens död som sin största nyhet.

Aftonbladet påminner om att Nykänen vann sitt första VM-guld som 18-åring, och att han förutom fem VM-guld i backhoppning också vann fyra OS-guld och ett silver.

I sin karriär utmärkte sig Nykänen som världens mest framgångsrika backhoppare med fyra OS-guld och ett silver

― Aftonbladet

Aftonbladet återger också en intervju med norska Dagbladet där Nykänen talade ut för ett drygt år sedan.

Därifrån härstammar ett av Nykänens kända citat: "Helvetet är inte så illa som mitt liv var". Det summerar hans destruktiva liv efter backhopparkarriären, tills han träffade sin sista hustru Pia.

Expressen resumerar hela Matti Nykänens liv från att han föddes i Jyväskylä för 55 år sedan, den lysande backhoppskarriären och den mindre kritikerrosade sångarbanan.

Expressen berättar också om misshandeln som Nykänen gjorde sig skyldig till bland annat mot en av sina tidigare fruar Mervi Tapola och fängelsestraffet han dömdes till för att ha knivhuggit en granne.

NRK kallar Nykänen en av de största

Matti Nykänen vann sitt första VM-guld i Oslo 1982 och blev genast otroligt populär.

NRK har hört den norske backhopparen, Ole Gunnar Fidjestøl, som tävlade mot Nykänen under åren 1983 till 1990.

- Jag minns den suveräna backhoppare och atlet han var, säger Fidjestøl och tillägger att Nykänen var favorit nästan varje gång han ställde upp.

Det norska public service bolaget NRK har också intervjuat sin sportkommentator Christian Nilssen, som refererat flera backhoppningstävlingar.

Enligt Nilssen gjorde Nykänen allt som är möjligt att göra i en hoppbacke.

Han är kanske den största genom alla tider

― NRK:s sportreferent Christian Nilssen om Matti Nykänen

Också Nilssen nämner Nykänens enorma popularitet.

- Han blev otroligt populär för han var också en typ som charmade sin omgivning, även om han kanske var en mer inbunden karl än många skulle tro, säger Christian Nilssen.

NRK går mindre in på Nykänens personliga tragedier och skandaler.

- Det var dessvärre en historia som stod i stark kontrast till det han hade upplevt i backen. Det är många som har upplevt detsamma. Det är dessvärre en del som tyr sig till alkohol och rusmedel efter att karriären är över, säger sportkommentator Nilssen.

Stor nyhet också i Tyskland

Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA har Nykänens död fått stor publicitet i flera tyska och österrikiska tidningar.

Bland annat de österrikiska tidningarna Der Standard, Die Presse och Kronen Zeitung har Nykänens plötsliga död på sin första sida, liksom också det österrikiska public service bolaget ORF.

Den tyska tidningen Stern kallar Nykänen en av världens bästa backhoppare någonsin, som dominerade grenen likt ingen annan.

Källor: Aftonbladet, Expressen, NRK, STT, Stern

Diskussion om artikeln