Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finland ett av de EU-länder som erkänner oppositionsledaren Guaidó som Venezuelas övergångspresident

Från 2019
Uppdaterad 04.02.2019 15:15.
Talman Juan Guaidó med sin fru Fabiana Rosales inför tusentals jublande anhängare i Caracas
Bildtext Talman Juan Guaidó med sin fru Fabiana Rosales inför tusentals jublande anhängare i Caracas
Bild: EPA-EFE/Miguel Gutierrez

Finland är ett av de tio EU-länder som erkänner oppositionsledaren, talman Juan Guaidó som tillförordnad president i Venezuela fram till att nyval har hållits.

Utrikesminister Timo Soini bekräftar Finlands beslut i ett textmeddelande till Yle.

- Finland stöder Guaidó som Venezuelas tillfförordnade president, så som andra EU-länder för att stöda den grundlagsenliga processen i Venzuela, skriver Soini i sitt textmeddelande.

Storbritannien, Frankrike, Spanien, Portugal, Sverige, Danmark, Österrike och Tyskland och Nederländerna meddelade under måndagens lopp att även de betraktar Guaidó och nationalförsamlingen som landets legitima representanter.

De ledande EU-länderna anser att president Nicolás Maduro valdes till president i ett fuskval i fjol och kräver att han utlyser nyval så snabbt som möjligt.

– Vi godtog aldrig valresultatet när Maduro valdes till president. Vi stödjer och betraktar Juan Guaidó och nationalförsamlingen som de enda legitima representanterna för det venezuelanska folket, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

– Det är viktigt att vi löser hela frågan om Venezuelas framtid på ett trevligt och politiskt sätt,tillägger Wallström.

President Nicolás Maduro fördömde sanktionerna som ett försök att stjäla Venezuelas nationalegendom
Bildtext President Nicolás Maduro som vägrar att böja sig, anklagar USA och EU för inblandning i Venezuelas inre angelägenheter för att åstadkomma en statskupp
Bild: EPA-EFE/MIRAFLORES PRESS /

Ledande EU-länder följer alltså USA:s och Brasiliens exempel för att öka trycket på Maduro, men EU lyckades inte fatta något enhälligt beslut bland annat på grund av Italiens motstånd.

Utrikespolitiska beslut inom EU måste fattas enhälligt och det lyckades alltså inte.

USA har redan beslutat att ge Guaidó kontrollen över Venezuelas bankkonton samt det statliga oljebolagets dotterbolag i USA, men sådana sanktioner har EU inte beslutat om.

Ryssland, Kina stöder Maduro

Ryssland och Kina som anklagar USA för försök att organisera en olaglig statskupp, har svarat med miljardinvesteringar och stora lån till Venezuela och dess oljeindustri som har lidit brist på investeringar.

Maduro som efterträdde den karismatiska Hugo Chávez som president år 2013, vägrar att böja sig inför påtryckningarna.

Han åtnjuter fortfarande arméns stöd och han har dessutom beväpnat hundratusentals anhängare, som är redo att försvara honom i vått och torrt.

Maduro har samtidigt skärpt tonen både mot USA och den venezolanska oppositionen. Under veckoslutet uteslöt han inte möjligheten av en amerikansk invasion eller inbördeskrig om oppositionen griper till vapen.

Diskussion om artikeln