Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Jag ångrar bara att jag inte slutade med schampo tidigare" - mikroplaster kan förbjudas men de skadliga kemikalierna består

Från 2019
Uppdaterad 19.02.2019 08:28.
Stina Liman sitter på ett cafe i en röd tröja, ler mot kameran och dricker te.
Bildtext Stina Liman är nöjd med sitt schampofria liv.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Ett liv utan schampo - är det möjligt?

Det frågade sig Houtskärsbon Kristiina Rainio för sex år sedan och lämnade sedan bort schampot en hel sommar.

- Jag märkte att det gick bra. Saltvattnet gav dessutom håret lite naturlig volym och i bland sköljde jag det med björkvatten från bastukvastarna, säger Rainio.

Sedan kom vintern, men håret klarade av både kylan och den torra luften. Då lyckades Rainio locka med sig sin man som har långt, tjockt hår. Nu har båda levt utan den stress och de utgifter som hårvårdsprodukter kan innebära.

Lockigt, brunt hår i närbild.
Bild: Amanda Vikman/Yle

- I början blev frisörerna alldeles chockade när jag berättade att jag inte använder schampo eller balsam. De kunde inte föreställa sig något sådant. Senare har attityden ändrat och senast fick jag ett respektfullt bemötande av frisören, säger Rainio.

Hon säger att hon inte kunde tänka sig att börja använda något av de färgglada, doftande schampona från butiken igen. Också före avvänjningen använde hon ekologiska alternativ.

- Då var det bara ett bekvämlighetsval, men i dag med alla mikroplaster och kemikalier så får beslutet ytterligare en ny mening, säger Kristiina Rainio.

Naturliga oljor och honung

En annan person som insåg nyttan med ett schampofritt liv är Pargasbon Stina Liman. Hon blir glad när hon hör att hon inte är ensam.

- Det enda jag ångrar är att jag inte slutade tidigare, säger Liman.

Stina Liman med utsläppt, långt ljusbrunt, lockigt hår. I bakgrunden en prickig tapet.
Bildtext Stina Liman slutade med schampo för hudens skull.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Liman började avvänja håret gradvis. Glesare mellan tvättarna, naturpreparat och enbart balsam. För fem år sedan slutade hon helt med både schampo och balsam och har bara "fuskat" två gånger sedan dess.

- Folk frågar om inte håret blir fett, men det är när man använder schampo som hårbottnen måste utsöndra så mycket fett att det blir smutsigt snabbare. Det tog ett tag för kroppen att hitta balansen men nu sköter det sig själv, säger Liman.

Hon tycker att håret inte blir lika ofta smutsigt och hon duschar håret med varmt vatten. Ibland kan sockrig honung eller äggula också behövas. Vidare gäller det att borsta håret ofta.

- Ibland har frisören låtit förstå att mitt hår är smutsigt. För hen kanske ett rent hår betyder ett hår helt utan naturliga oljor. För mig innebär ett friskt hår lagom med oljor jämnt utspritt, så det ser glansigt och fint ut, säger Liman.

Mikroplaster ska bort - men kemikalierna läcker ut

I Europa produceras ungefär 25 miljoner ton plastavfall per år. Enligt EU:s kemikalieverk, ECHA kommer det ut mellan 76 000 och 280 000 ton mikroplast i de europeiska vattendragen årligen.

Svenska Yle har tidigare skrivit om att EU nu tar tag i saken på bred front. Det kan alltså bli ett omfattande förbud av tillsatta mikroplaster i hela EU-området om två år.

Mikroplast i en liten behållare.
Bildtext Vi vet väldigt lite om vilka problem mikro- och nanoplaster kan leda till.
Bild: Yle/Matti Myller

Terhi Uusitalo är sakkunnig vid Finlands miljömärkning Svanen. Hon välkomnar initiativet på EU-nivå och säger att det dessutom har ett starkt symboliskt värde.

- Tillsatta plaster, som det här förbudet handlar om, är visserligen enklare att plocka bort än de som oavsiktligt lossnar från produkter, som kläder. I bland måste man tänka om och hitta nya tillverkningsmetoder och där behövs kreativitet, säger hon.

Miljön har inte varit viktig när man gjort upp för kraven

Terhi Uusitalo

Enligt henne har naturprodukter och svanen-märkta produkter lite olika agendor, men de är båda alltid ett bättre val än tvålar och schampon utan märkning.

- Alla hygienprodukter som säljs i EU ska vara godkända ur säkerhetssynpunkt, men man behöver inte beakta miljöriskerna med kemikalier. Det gör däremot svanen-märket, säger Uusitalo.

Många kemikaliekällor

När det kommer till hygienartiklar är de största miljöbovarna parfymer, konserveringsmedel och silikon.

- Konserveringsmedel är designade för att döda bakterier och mögel vilket gör dem skadliga för naturen.

- Det goda är att produkterna inte föråldras i hyllan, men det går att tillverka motsvarande produkter utan konserveringsmedel om man jobbar på det, menar Uusitalo.

En stor tank med grönt innehåll, symboler för giftiga kemikalier på en lapp som sitter på tanken.
Bildtext Kemikalier används också då avloppsvattnet renas i reningsverken.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Hon säger att en del silikoner och xyloxaner finns bland de ämnen som EU listat som mest miljöfarliga.

Många föreställer sig kanske att det främst är kemikalier, tvål eller avloppsrensningsmedel till exempel, som utgör det främsta problemet när de spolas ner i avloppet. Men så enkelt är det inte, menar Uusitalo.

Certifiering hjälper konsumenter att hitta inhemska produkter.
Bildtext Svanenmärkningen garanterar em viss miljösäkerhet i produkten.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Värstingar i hemmet är flamskyddsmedlen och ftalaterna som hittas i hemelektronik. De avdunstar sakta även om man inte rör dem och ansamlas i damm i hemmet.

-Dammsugning är bättre än golvmopp i det fallet, säger Terhi Uusitalo.

Enligt kosmetikaförordningen skall alla ingredienser som ingår i produkten listas på förpackningen. Men förordningen är hälsobaserad och har tillsvidare inget miljökrav.

- Miljön har inte varit viktig när man gjort upp för kraven och lagen. Läget kunde vara mycket bättre ur miljösynpunkt, säger Uusitalo.

Diskussion om artikeln