Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Isläget förrädiskt längs med kusten - Sjöbevakningen: Håll er på land!

Från 2019
is i skärgården
Bild: Lina Frisk / Yle

Det kraftiga snöfallet har gjort isen längs med kusten oberäknelig. Sjöbevakningen och isexpert varnar för att gå ut på isen just nu. Trots hård kyla i början av året är isen längs med kusten fortfarande inget att lita på.

- Här vid Pärnäs är det öppet vatten och samma sak söderut. Vid mindre vikar ligger det lite is men det är ingenting man ska ge sig ut på. Isen är inget att lita på. Håll er på land, säger Rasmus Friman, sjöbevakare vid Pärnäs i Nagu.

De flesta har också förstått att hålla sig borta från de osäkra isarna i Åbolands skärgård.

- Som tur är har det inte varit mycket människor på isen och dit ska man heller inte fara för det är ytterst varierande.

Hybridfärjan Elektra ligger vid Lillmälö färjfäste på vintern
Bild: Lina Frisk / Yle

I och med att de flesta väljer att stanna på land då isarna är oberäkneliga har sjöbevakningen i Nagu inte varit tvungen att rädda någon människa som gått genom isen i år.

- Det har varit något enstaka djur som har gått ut på isen. Ibland har det slutat lyckligt och ibland inte. Men som tur är har inga människor varit ute här på vårt område.

Har andra sjöbevakningsstationer haft många uppdrag?

- Nej, förvånansvärt nog har uppdragen varit få, vad jag känner till. Vi får hoppas att det fortsätter så, säger Rasmus Friman.

Västra Finlands sjöbevakningssektion meddelar via twitter att en fyrhjuling gått genom isen utanför Ekvalla simstrand i Åbo. Föraren klarade sig oskadd men fordonet hamnade under vattnet.

Var väl förberedd om du tänker trotsa rekommendationerna

Långfärdsskridskoåkare och fiskare är de som brukar vara ivrigast att bege sig ut på havet så fort isen har lagt sig. En av dem är fiskeguiden Mikael Sarelin från Pargas.

- Jag rör mig ute på isen varje vecka, men sedan den senaste snön har jag inte varit på isen, säger han.

fiskaren mikael sarelin
Bildtext Mikael Sarelin.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Trots sjöbevakningens varningar beger sig Sarelin ändå ut på isen då den är oberäknelig.

- Jag har utrustningen i skick och känner bra till isläget och hur isarna beter sig. Jag har med mig isdubbar och på mig sådana kläder så jag inte blir våt.

Om man inte har rört sig mycket på isar tidigare ska man tänka två gånger innan man går ut. Isläget är förrädiskt, konstaterar Sarelin. Han har inte gått genom isen i år, men det har varit nära.

- Månne det inte ska fixa sig i år också. Det brukar hända ungefär en gång per säsong. Men då är jag som sagt förberedd, säger han.

Isläget krävande längs med hela kusten

Enligt Patrick Eriksson, isexpert vid meteorologisk institutet, är isläget förhållandevis normalt just nu.

- Vi har fast is längs med hela kusten, det vill säga isen rör inte på sig längre. Men det råder stora regionala, och lokala, skillnader.

Tjockast är isen på Bottenviken medan isen ännu är rätt så tunn längs med sydkusten.

En pilkare sitter på den blanka isen i dagsljus utanför academill och silorna. Man ser reflektionen av silorna i isen.
Bild: Yle/ Jukka Tyni

- Bottenviken är ett typiskt ställe där isläggningen börjar tidigt och vintern är kallare. Där är isen betydligt tjockare.

Längs med Bottenhavet och sydkusten hinner isen inte växa sig lika tjock delvis på grund av mildare väder, med undantag för östra Finska viken där isarna är stadigare.

Ställvis under 5 cm is

Enligt Meteorologiska institutets senaste mätningar är isen kring 15-20 cm vid kusten just nu. Men det finns också stora områden där isen är tunnare än så, till och med under 5 cm.

- Variationen i innerskärgården är stor eftersom isen har lagt sig i så olika skeden, säger Eriksson.

Den främsta orsaken till det osäkra isläget är mängden snö som lagt sig på istäcket den senaste tiden.

- Snön isolerar isen väldigt effektivt och har man 5-10 cm torr snö på isen så ska det vara väldigt kallt för att isen ska växa nämnvärt.

Snölagret på de isbelagda områdena gör det också svårare att bedöma kvaliteten på isen, ifall det är nyare eller äldre is som ligger där under.