Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amazon snålar i New York: Världens rikaste man vill ha rejält betalt för att grunda nya arbetsplatser

Från 2019
"Amazon levererar lögner" står det på banderollen som vecklades ut från balkongen under höringen med Amazons ledning i New York Stadshus.
Bildtext Amazon levererar lögner, enligt den förbjudna banderollen i New Yorks stadshus.
Bild: AFP / Lehtikuva

I New York växer protesterna mot det stora e-handelsbolaget Amazon, som ska bygga ett andra huvudkontor i stadsdelen Queens.
Staden måste betala flera miljarder dollar i subsidier. Många tycker det är absurt, med tanke på att Amazons ägare Jeff Bezos är världens rikaste man.

Många jublade då Amazon kungjorde sitt val av plats för nytt huvudkontor. Man hade bett alla intresserade städer anmäla sig. Över 300 städer försökte locka Amazon med olika fördelar och förmåner.

Naturligt på östkusten – men varför båda dit?

Det visade sig att Amazon ville grunda två nya huvudkontor, vid sidan om det ursprungliga i Seattle. De nya högkvarteren placeras i New York och i huvudstaden Washington DC.

Det var rätt så självklart att man ville ha en placering på den amerikanska östkusten. Men det överraskande var att de två nya huvudkontoren placeras så nära varandra.

Dessutom grundas ett Center med 5 000 arbetsplatser i Nashville Tennessee.

För den som ville ha regional balans blev Amazons placeringar en besvikelse.

Gå efter pengarna?

Många misstänker att det också handlade om att New York både hade råd och var berett att betala.

Det sker om tio år, då målsättningen är uppfylld. Då ska 25 000
nya arbetsplatser ha skapats. Men Amazon nämner 40 000 nya arbetsplatser som mål i New York inom 15 år.

Sammanlagt kommer staden och delstaten New York att betala Amazon nästan tre miljarder dollar. Det innebär att det behövs 48 000 dollar/arbetsplats, enligt de beräkningar som publicerats.

Innovativa, kreativa, teknologiska New York

Det som talade för New York var både talangerna från kreativa miljöer och de högklassiga universiteten. Antalet högutbildade i staden är högt.

- New York har positionerat sig som den bästa staden i världen för innovationer, skriver Amazon i sin motivering. Start-up-ekosystemet är näst störst i världen.

Teknologiindustrin är den snabbast växande arbetsgivaren med de bästa lönerna, enligt Amazon.

Mångfalden är också ett plus och syns speciellt i stadsdelen Queens. Immigranterna utgör 46 procent av arbetsstyrkan i New York.

Blandade känslor i Long Island City

På huvudgatan Vernon Boulevard är det många som bekymrar sig över vad som ska hända med deras charmiga stadsdel.

- Jag har blandade känslor över att Amazon ska etablera sig här, i en stad som redan har förändrats, säger Patrick, som bor i området.

Han bekymrar sig för gentrifieringen som höjer områdets status. Då skuffar man undan den gamla befolkningen för att bana väg för de nya skyskraporna.

- Bostadshyrorna går upp, det kommer man knappast undan, säger Patrick.

Han anser att de som redan bor i området borde ha förtur till de nya arbetsplatserna.

"Uthyres"-skylt vid sopstation vid lugn sidogata i New York.
Bildtext Hyrorna har redan gått upp pga Amazon, hävdas det. Endel hus väntar inte på yresgäster, utan på rivning.
Bild: Bengt Östling/Yle

Också hundarna ger jobb

Keith Manning är själv ett levande exempel, när han säger att Amazons etablering kommer att hjälpa Long Island City att bli större och rikare.

Han ska strax öppna två veterinärkliniker intill Amazons planerade utrymmen. Han räknar med många kunder från de nya anställda, i synnerhet om de också bor i området.

Det är ju inte bara 25 000 Amazonanställda, många har också familj och husdjur. Det ger betydligt fler jobb och möjligheter, först inom byggsektorn och senare i service.

- Det finns vissa saker som måste skötas för att fungera, till exempel infrastrukturen med stockningarna i metron och liknande problem.

- Men jag tror det är sådant vi kan ordna mellan Amazon och staden, säger Keith Manning.

Intervjuad i rött.
Bildtext Bryana : Medverkar till Amazon-problemet, älskar att köpa snabbt och enkelt
Bild: Bengt Östling/Yle

”Som i stan, men ändå inte i stan”

Bryana, som jobbar vid blodtjänsten i Long Island City, berättar att hon inte ens nu skulle ha råd att bo i området. Hon bor i det billigare Brooklyn, men trivs i Long Island City.

- Ännu är här lugnt. Det är som att vara i stan, utan att vara i stan. Det är trevligt, dyrt men ännu överkomligt, säger Byana.

Hon noterar den blandade bebyggelsen och befolkningen. Det är mer familjeorienterat än businessinriktat.

- Här kommer det att bli ganska likadant som på Manhattan. Husen och priserna kommer att bli högre. Det samma händer här som där.

Snabb leverans gav snabb rikedom

Bryana är en typisk Amazon-kund som uppskattar snabbheten och enkelheten i att köpa via internet och returnera allt man inte vill ha, kostnadsfritt.

Det är det som har gjort Amazon stort, med början i bokhandeln.

Bolaget grundades år 1994 och har växt snabbt. Nu är man stor också i hemelektronik och molntjänster.

Amazon är inte enbart ett bolag för näthandel. Man har grundat nya fysiska butiker och dessutom köpt matvarukedjan Wholefoods.

Demonstraner på New Yorks stadshustrappa, mot Amazon
Bildtext Anti-Amazon utanför stadshuset i New York
Bild: Bengt Östling/Yle

De riktigt kritiska från facket

De riktigt kritiska till Amazon har samlats på Stadshusets trappa på södra Manhattan.

På amerikanskt vis har demonstranterna samlats i en tät klunga framför fotograferna. Det är frågan om fackets demonstration, där man påminner om Amazons dåliga behandling av de anställda och Amazons ovilja att jobba med facket.

En bit ifrån står en klunga demonstranter med ett mer allmänt budskap. De påminner om att pengarna som New York ska betala till Amazon i stället kunde gå till att hålla universiteten avgiftsfria, eller till att bygga billiga bostäder.

"Amazon splittrar familjer"

- Jag är inte emot Amazon i New York, utan emot dem överlag. Amazon borde inte finnas som företag, säger Maxim Matthee O´Brien. Han ogillar också deras sätt att göra business på.

- De behandlar sina anställda som skräp. De har ett stort antal arbetsplatsolyckor. Och de understöder deporteringarna av papperslösa invandrare, påpekar Maxim Matthee O´Brien.

Två män demonstrerar mot Amazon och Jeff Bezos.
Bildtext "Amazon låter mig inte gå och kissa" klagar Amazon-anställd på Maxim Matthee-O´Briens plakat.
Bild: Bengt Östling/Yle

Det sista har att göra med Amazons teknologi för ansiktsigenkänning.

Invandringspolisen ICE sägs använda det systemet för att känna igen och deportera papperslösa invandrare.

Amazon försvarar sig med att teknologi inte får användas vare sig mot lagen eller mot mänskliga rättigheter. Också Amazon har försvarat invandrarnas rättigheter.

Ansiktsigenkänningen underlättar också polisens arbete för att hitta brottslingar och underlättar brottsutredningen till exempel i samband med sexuella övergrepp mot barn, förklarar Brian Huseman på utfrågningen i finanskommittén.

Tekniken i god och ond tjänst

Huseman och de övriga direktörerna på Amazon får många kritiska frågor från politikerna.

De verkar tycka att alla beräkningar har gjorts utgående från de fördelar Amazon hämtar med sig. Det finns ingen analys av alla behov som uppstår med stor inflyttning i Queens.

Det ska byggas skolor, repareras metrosystem och byggas en ny spårvagnslinje. Planerna på en helikopterplatta för Amazon retar upp många invånare i grannskapet.

Bostadsproblemen är också stora alldeles intill Amazons planerade nya högkvarter, påpekar Corey Johnsson, talman i New Yorks stadsfullmäktige.

Han kritiserar stadens borgmästare och tjänstemän för att ha godkänt avtal innan allting varit utrett och politikerna fått behandla saken.

Amazon inleder verksamheten redan i år, i en lånad skyskrapa. Nästa år börjar man bygga Amazons nya, stora huskomplex vid stranden.

Där har det hittills funnits förfallna lagerlokaler, ett lopptorg på lördagarna och några konstgallerier.

Amazon försäkrar att området också i framtiden ska vara ett kreativt centrum, med upprustade strandpromenader som är öppna för alla, för motion, solbad och för att njuta av solnedgången över Manhattan.

Fin utsikt mot solnedgång över Manhattan från Amazons blivande huvudkontor på Long Island City
Bildtext Utsikt över Manhattan från Amazons framtida huvudkontor i Long Island City
Bild: Bengt Östling/Yle