Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Nordkorea gömmer sitt kärnvapenprogram - samtidigt förbereds det nya toppmötet mellan Trump och Kim

Från 2019
Uppdaterad 05.02.2019 09:20.
På måndagen, inför Kim Jong-uns nyårstal samlades människor på Kim Il-Sung-skvären i centrum av Pyongyang.
Bildtext På måndagen, inför Kim Jong-uns nyårstal samlades människor på Kim Il-Sung-skvären i centrum av Pyongyang.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s Nordkoreasändebud är på väg till Pyongyang på onsdagen för att förbereda det kommande toppmötet mellan Trump och Kim. Samtidigt uppger FN i en hemligstämplad rapport att Nordkorea har flyttat delar av sitt kärnvapen- och robotprogram till civila byggnader för att skydda det från angrepp.

USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun är alltså på väg till Nordkoreas huvudstad Pyongyang på onsdagen för att diskutera det kommande andra toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un.

Biegun ska också "främja ytterligare framsteg vad gäller de utfästelser som Kim gjorde under toppmötet i Singapore: Total kärnvapennedrustning, förvandling av relationerna mellan USA och Nordkorea och en varaktig fred på den koreanska halvön", heter det i ett uttalande från USA:s utrikesministerium.

USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun omgavs av journalister när han landade på  Incheons internationella flygplats i Sydkorea på söndagen.
Bildtext USA:s Nordkoreasändebud Stephen Biegun omgavs av journalister när han landade på Incheons internationella flygplats i Sydkorea på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Trump sade på söndagen att man har kommit överens om datum och plats för toppmötet mellan honom och Kim. Trump sade att han kan komma att avslöja de här detaljerna inför eller under sitt tal till nationen. Det årliga talet är ju uppskjutet och hålls natten till onsdagen, finsk tid.

Enligt förhandsspekulationerna kommer det andra toppmötet mellan Trump och Kim att hållas i Vietnam redan i slutet av den här månaden.

Trump har gång på gång hyllat den freds- och nedrustningsprocess som enligt honom inleddes i samband med det första toppmötet i Singapore i juni i fjol.

Nordkorea gömmer sina kärnvapen och missiler

Under mötet i Singapore kom Trump och Kim överens om kärnvapennedrustning på den koreanska halvön, men det finns inga bevis på egentliga framsteg i den vägen hittills.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump under toppmötet i Singapore den 12 juni 2018.
Bildtext Nordkoreas ledare Kim Jong-un och USA:s president Donald Trump under toppmötet i Singapore den 12 juni 2018.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt de flesta bedömarna har nedrustningssamtalen gått trögt och parterna har helt olika perspektiv på vad den här nedrustningen borde gå ut på.

Nu har nyhetsbyrån Reuters tagit del av en hemligstämplad FN-rapport som presenterats för säkerhetsrådets sanktionskommitté.

Enligt rapporten är Nordkoreas kärnvapen- och robotprogram intakt och landet försöker skydda det från eventuella militära anfall.

Pyongyang har flyttat vissa delar av testandet och monteringsarbetet till civila byggnader, inklusive flygplatser, i syfte att skydda det, heter det i FN-rapporten.

Nordkorera har flera sätt att bryta mot sanktionerna

I samma FN-rapport anklagas Nordkorea för att bryta mot FN-sanktioner på flera sätt.

Trots sanktioner importerar Nordkorea stora mängder bränsle som kommer in i landet med fartyg som lastats ute till sjöss. I FN-rapporten nämns som ett exempel en bränslelast värd över 5,7 miljoner dollar.

Nordkorea bryter också mot sanktionerna om vapenhandel genom att försöka sälja all möjlig militär utrustning till väpnade grupper och regeringar i Mellanöstern och Afrika.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln