Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Påven samlade över hundratusen jublande muslimer och katoliker i Abu Dhabi - Men varför var han just där?

Från 2019
Jubel i Abu Dhabi överallt där påven visade sig - Spela upp på Arenan

Tusentals muslimer och katoliker samlades i dag i Abu Dhabi för att lyssna på påven Franciskus utomhusmässa. Påven befinner sig på ett tre dagars besök i Förenade Arabemiraten.

Enligt myndigheterna i Förenade Arabemiraten deltog ungefär 135 000 människor från över hundra länder i påvens mässa på ett idrottsstadion i Abu Dhabi. Också ett stort antal muslimer deltog i mässan.

Utanför stadion hade ytterligare närmare 50 000 människor samlats för att hylla påven. Tidigt på morgonen hade ungefär 2 000 bussar från olika håll i landet transporterat människor till huvudstaden.

Påven anländer för att leda en mässa på stadion i Abu Dhabi
Bildtext Påven anländer för att leda en mässa på stadion i Abu Dhabi
Bild: EPA-EFE/VATICAN MEDIA

Då påven Franciskus anlände i sin vita, öppna jeep - den så kallade påvemobilen - togs han emot av en jublande människosamling.

Det här var det första påvebesöket någonsin på den arabiska halvön vid Persiska viken - islams födelseplats. Avsikten med det här historiska mötet mellan två religioner var att förbättra dialogen.

De kristna och muslimerna har en blodig gemensam historia, och påven Franciskus sade inför sitt besök att han vill vända blad då det gäller relationen mellan de båda religionerna.

Påven bad för ett slut på kriget i Jemen och han talade också för alla människor som har tvingats fly.

Påven träffar Dubais ledare shejk Mohammed bin Rashid Al-Maktoum och Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan
Bildtext Påven träffar Dubais ledare shejk Mohammed bin Rashid Al-Maktoum och Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan
Bild: AFP / Lehtikuva

Förenade Arabemiraten eftersträvar religiös tolerans

Enligt den katolska kyrkan finns det närmare en miljon katoliker i Förenade Arabemiraten som har runt 9,5 miljoner invånare.

Det råder religiös tolerans i Förenade Arabemiraten och det finns katolska kyrkor i landet.

I det sunnimuslimska Saudiarabien är det däremot strängt förbjudet att utöva andra religioner än islam.

Respekt och beundran för varandra började på 1960-talet

I tidningen Politico hänvisar Yousef Al Otaiba, som är Förenade Arabemiratens ambassadör i USA, till en berättelse om missionärer.

Historien förtäljer att två amerikanska missionärer år 1960 befann sig djupt inne i öknen på den arabiska halvön för att bygga upp ett sjukhus i en enkel byggnad av lera och palmblad.

För de muslimska beduiner som bodde i området blev det här den första kontakten med modern medicin - och den första kontakten med kristendomen.

Under följande tiotals år - och tack vare stöd från lokala stamledare - byggde det lilla läkarteamet upp ett sjukhus där många liv kunde räddas.

Samtidigt skapades ett arv av respekt och beundran mellan kristna och muslimer i det område som småningom utvecklades till Förenade Arabemiraten. Påven Franciskus besök ses om en del av det här arvet.

Muslimska kvinnor tar "selfies" framför moskén i Abu Dhabi inför påvens besök.
Bildtext Muslimska kvinnor tar selfies framför moskén i Abu Dhabi inför påvens besök
Bild: AFP / Lehtikuva

Tanken bakom påvens besök är att människor med olika religiös åskådning kan leva, arbeta och be tillsammans, och att vördnad, respekt och barmhärtighet är allmänna värderingar. Bönen ska fungera som en förenande länk.

Alla välkomnar inte budskapet om fredlig samexistens

De tre stora religionernas födelseplats - Mellanöstern - har i dag blivit en kokande kittel för konflikter både inom och mellan religioner.

Alla välkomnar inte budskapet om en fredlig samexistens med många religioner.

Runt om i Mellanöstern förekommer det hot från extremistiska rörelser. Det handlar om en liten minoritet radikala utövare av islam, och de gällaste rösterna gör sig hörda på många håll; i tv, på sociala medier och i moskéerna.

Minoritetens budskap leder till en förvrängning och ett fördunklande av islam.

De extrema rösterna försöker egga fundamentalister att förfölja religiösa och etniska minoriteter och att agera hatfullt och våldsamt mot dem som inte fyller minoritetens tolkningar av islam.

Exempelvis den kristna koptiska kyrkan i Egypten har utsatts för attacker. Yazidiernas hemtrakter i Irak har förstörts, och det judiska museet har utsatts för bomber i Bryssel.

Muslimerna - både sunnimuslimerna och shiamuslimerna - får betala ett högt pris för dåd som utförs av fundamentalister.

Den sanna tron för såväl muslimer som för judar och kristna har ändå aldrig handlat om hat eller fanatism. Konflikter har snarare uppstått till följd av okunskap, bristande mod och dåligt moraliskt ledarskap.

Påvens besök sänder en stark signal till både arabvärlden och den övriga världen

Frågan är hur den här onda cirkeln kan brytas - hur människor kan lära sig att acceptera - och inte demonisera - "den andra".

Påven Franciskus besök i den muslimska världen var tänkt att belysa det här problemet. Under sitt besök i Förenade Arabemiraten träffade han representanter för olika religionsinriktningar.

Påven Franciskus anländer tillsammans med Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan under en välkomstceremoni i presidentpalatset i Abu Dhabi
Bildtext Påven Franciskus anländer tillsammans med Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed al-Nahyan under en välkomstceremoni i presidentpalatset i Abu Dhabi
Bild: AFP / Lehtikuva

Förenade Arabemiraten vill främja dialog

I dag är Förenade Arabemiraten hem för 200 olika nationaliteter, över 40 kyrkor och ungefär 700 kristna ämbeten.

Sikhiska och buddhistiska tempel har öppnat sig utåt, och i fjol tog Indiens premiärminister Narenda Modi initiativet till ett nytt hinduiskt tempel.

Evangeliska kristna sammanslutningar börjar finnas överallt i landet, och de judiska samfundet lever och växer till sig.

Genom att trygga en öppen miljö för olika religionssamfund i det egna landet vill Förenade Arabemiraten visa sitt stöd för en fri dialog mellan olika religioner globalt.

Jesus på korset under påvemässan i Abu Dhabi 5.2.2019
Bildtext Jesus på korset under påvemässan i Abu Dhabi 5.2.2019
Bild: EPA-EFE/ALI HAIDER

Tron ska inte vara en förevändning för död och destruktivitet

I somras besökte en unik - och brokig - statlig delegation från Förenade Arabemiraten Washington. Delegationen bestod av myndighetspersoner och olika religiösa ledare som representerade muslimer, kristna och sikher.

I december stod Förenade Arabemiraten värd för en konferens som var inriktad på fredsskapande åtgärder i muslimska samfund. Idén med konferensen var att främja dialogen mellan olika trosinriktningar och ta avstånd från religionsexploatering som leder till konflikter och krig.

På det viset försöker man universellt sprida ömsesidig respekt och genuin tolerans. Tron ska fungera som goda instrument för nobla mål - och inte som en förevändning för död och destruktivitet.

Påven och Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan
Bildtext Påven och Abu Dhabis kronprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan

Måttlighet och acceptans ska styra över splittring och hat

För sextio år sedan byggde missionerande läkare och beduiner en bro mellan två trosinriktningar genom att agera med vänlighet och förståelse.

Påvebesöket i Förenade Arabemiraten innebar att påvens och imamens röster förenades i gemensam bön och predikningar riktade till miljarder kristna och muslimska människor över hela världen.

- Det här skedde i hjärtat av den arabiska världen i ett land som vill representera den här sortens ideal, säger Yousef Al Otaiba till Politico.

Källor: Politico, AFP, AP, Reuters

Förenade Arabemiraten

  • Är en sammanslutning av sju småstater - emirat - vid Persiska viken: Abu Dhabi, Ajman, Dubai, Fujayra, Ras al-Khayma, Sharja och Umm al-Qaywayn. Huvudstaden heter Abu Dhabi.
  • Landet blev självständigt från Storbritannien 1971 då den nuvarande staten bildades.
  • På 1950-talet var dessa små ökenstater fattiga avkrokar som försörjde sig på fiske och smuggling.
  • Då man hittade olja började pengarna började flyta in.
  • Landet är i dag ett av världens rikaste länder. Demokratin är däremot långt borta. Det finns inga politiska partier, och det hålls inga allmänna val.
  • Framför allt emiratet Dubai har snabbt utvecklats till ett internationellt handels- och nöjescentrum med flera av världens mest spektakulära byggnader.
  • Ungefär 80 procent av invånarna i landet är gästarbetare, främst från södra Asien. De arbetar bland annat som byggnadsarbetare och hembiträden, och behandlas inte väl.
  • De arabiska medborgarna är en minoritet i sitt eget land. De har en mycket hög levnadsstandard med gratis utbildning och sjukvård, och de betalar inte skatt.

(Källor: Utrikespolitiska institutet, NE)

Påven stiger ombord på sitt plan och lämnar Förenade Arabemiraten 5.2.2019
Bildtext Påven stiger ombord på sitt plan och lämnar Förenade Arabemiraten 5.2.2019
Bild: EPA-EFE/VATICAN MEDIA

Diskussion om artikeln