Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bjud på buljongbaserad blåmusselpasta - en lättsmält rätt som förhöjer fredagsfeelingen

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 19:21.
Bjud på buljongbaserad blåmusselpasta - en lättsmält rätt som förhöjer fredagsfeelingen - Spela upp på Arenan

Linguine Vongole är en traditionell italiensk rätt som ofta äts till julen i Neapel. Den är enkel att tillreda och bygger på en smakrik buljong som man får om man använder färska musslor.

I vår version används vanliga blåmusslor som inte är speciellt dyra. Du hittar dem i välsorterade matbutiker.

Strömsös blåmusselpasta

Blåmusslor i en skål
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Ingredienser:

  • 1 kg färska blåmusslor
  • 500 g linguine
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 3 schalottenlökar
  • 3 plommontomater
  • 4-5 msk olivolja
  • 1 1/2 dl vitt vin
  • 1 citron
  • salt och peppar
  • 1 knippe hackad bladpersilja

Gör så här:

  • Skölj musslorna och skrubba dem.
  • Knacka på musslan. Kasta dem som inte sluter sig eller som är spruckna.
  • Öppna hälften av musslorna med en kniv.
  • Skrapa musslorna ur skalet med en sked. Spara musslorna och musseljuicen.
Skal av blåmusslor på en skärbräda i ett kök
Bild: YLE/Carina Ahlskog
  • Skala och hacka vitlök, chili, lök och tomatkött. Svetta i en stekpanna i rikligt med olivolja.
  • När löken mjuknat efter ca 3 minuter, höj värmen och tillsätt de urgröpta blåmusslorna.
  • Sautera, dvs. stek hastigt upp musslorna och slå på vinet. Låt koka ihop något.
  • Tillsätt resten av musslorna och låt dem koka på svag värme tills de öppnar sig.
Strömsös hemgjorda pastan i en korg
Bild: YLE/Carina Ahlskog
  • Koka pastan enligt anvisningen.
  • Blanda ihop den kokta pastan med musselsåsen och smaka upp med citron, salt och peppar.
  • Garnera eventuellt med bladpersilja.
Portion med blåmusselpasta i ett kök
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln