Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samlingspartiet viker sig — redo att diskutera 0,7 vårdare per äldre

Från 2019
Uppdaterad 05.02.2019 15:50.
Petteri Orpo i mörk kostym. I bakgrunden en suddig tavla.
Bildtext Petteri Orpo.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Partiledare Petteri Orpo säger att Samlingspartiet sällar sig till de andra partierna och är redo att diskutera frågan om att antalet vårdare per äldre på äldreboenden skrivs in i lagen. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko börjar genast bereda en lagändring.

Samlingspartiet förespråkar att Finland ska få en ny lag om äldreomsorg och på samma gång ändrar partiet åsikt om antalet vårdare per vårdad person.

Tidigare har Samlingspartiet endast talat för en rekommendation om 0,5 vårdare, medan de andra partierna har krävt att siffran 0,7 ska skrivas in i lagen.

I och med den nya äldreomsorgslagen vill Samlingspartiet också skriva in antalet vårdare per äldre person.

- Nu ser det ut som om alla andra partier vill ha en dimensionering om 0,7 vårdare vid effektiverade serviceboenden, då är det förmodligen så det blir, säger Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo.

Hinner kanske inte före valet

Efter Orpos uttalande meddelar familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) att hon låter inleda en lagberedning om saken.

- I egenskap av minister för det här ansvarsområdet kan jag inleda en sådan beredning i rask takt, säger Saarikko och meddelar att hon ska träffa tjänstemän för att diskutera ärendet redan på onsdag.

Oppositionspartierna har dessutom skrivit ett lagförslag under veckoslutet, enligt förslaget ska vårdardimensioneringen skrivas in i lagen.

Representanter för oppositionen i riksdagen i februari 2019.
Bildtext Representanter för oppositionspartier berättar om det nya lagförslaget om att skriva in minimiantalet vårdare i lagen.
Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

När alla partier nu verkar stödja en lagändring kan det gå snabbt framåt, men samtidigt är det viktigt att veta att tiden är mycket knapp.

Den nuvarande riksdagen har inte många veckor kvar av sitt värv innan det blir paus för valarbetet och riksdagsval.

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) tror att åtminstone dimensionering för antalet vårdare kunde leda till en lagändring ännu under våren.

Saarikko tror därmot inte att den tidtabellen är möjlig. Även statsminister Juha Sipilä (C) tror att processen inte kan framskrida tillräckligt snabbt.

Enligt Sipilä har justitiekanslern rådfrågats om saken, och då har svaret varit att det är för sent för att få med den här lagändringen under nuvarande mandatperiod.

Hur ska pengarna fördelas bäst?

Enligt olika uträkningar skulle det kosta 200-300 miljoner per år att öka dimensioneringen från 0,5 vårdare till 0,7.

Enligt Orpo är frågan ändå om pengarna kan användas på något annat sätt för att gynna äldrevården.

- Vi måste prata om vad vi kan göra för anhörigvården och hemvården. Vi har många andra frågor som också måste lösas. Jag vill att vi diskuterar på bred front och inte bara pratar om en siffra.

Orpo förklarar att dimensioneringen ska skrivas in i en ny äldreomsorgslag och i det skedet ska det diskuteras hur stort behovet verkligen är.

Artikeln uppdaterad 5.2.2018 kl. 14:55 med uppgifter om vad Annika Saarikko, Krista Kiuru och Juha Sipilä har sagt om ärendet.
Artikeln uppdaterad 5.2.2018 kl. 15:23 med uppgifter om oppositionspartiernas lagförslag.