Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Staffansby lågstadieskola ska få mer utrymme för sin verksamhet – plats behövs för 180 barn i höst

Från 2019
Staffansby lågstadieskolas fasad.
Bildtext Staffansby skolas nuvarande lokaler är inte tillräckliga för servicebehovet i området.
Bild: Privat

Staffansby lågstadieskola ska ta över daghemmet Staffans utrymmen för att få plats med alla sina elever. Skolan behöver permanenta tilläggsutrymmen för 30 barn från och med hösten 2019.

Fostrans- och utbildningsnämndens svenska sektion i Helsingfors godkände på tisdagen enhälligt en behovsutredning för tilläggsplatserna.

– Med små korrigeringar kan de lokaler som nu används av daghemmet Staffan användas för lågstadieskolans verksamhet. Det är tänkt att två grupper, förskolan och eventuellt också årskurs 1, ska flytta till de utrymmen som daghemmet Staffan nu huserar i, säger Ted Apter (Saml) som är den svenska sektionens vice ordförande.

Daghemmet ska flytta till ett nytt tvåvåningshus på Immusvägen 9. Det finskspråkiga daghemmet Immola samt lekparksverksamhet ska också få plats i den nya byggnaden.

Ted Apter (Saml) och Martina Harms-Aalto poserar framför flaggstänger.
Bildtext Svenska sektionens vice ordförande Ted Apter (Saml) och ordförande Martina Harms-Aalto (SFP).
Bild: Yle / Ted Urho

Politikerna behandlar projektplanen i mars, men målet är att den nya byggnaden kan tas i bruk i höst.

– Ifall byggnaden inte blir färdig i tid är plan b att skolan fortsätter hyra tillfälliga utrymmen på hösten, säger Apter.

Lokalerna möjliggör inte läroplansenlig undervisning

Luftkapaciteten i Staffansby lågstadieskolas lokaler räcker i nuläget för 154 barn, enligt sakkunniga inom stadsmiljösektorn. Just nu deltar ändå cirka 180 barn i skolverksamheten.

För att få plats med alla elever har skolan hyrt tillfälliga tilläggsutrymmen från musikinstitutet Pohjois-Helsingin musiikkiopisto.

Enligt behovsutredningen är de nuvarande lokalerna otillräckliga för att möjliggöra läroplansenlig undervisning i samtliga läroämnen.

I skolan finns årskurserna 1–6 samt förskoleundervisning. Förskoleverksamheten började i skolbyggnaden år 2016 och efter det har elevantalet ökat varje år.

– Befolkningsprognosen för området visar att det nu är läge att fatta beslut gällande skolans utrymmen. Om de sker en förändring och det visar sig att servicebehovet är mindre, så fattar vi nya beslut, säger Apter.

Stadsmiljönämnden ska ännu behandla frågan senare i vår.

Diskussion om artikeln