Hoppa till huvudinnehåll

Trädgård

Föröka dina krukväxter - ta sticklingar och få nya plantor helt gratis

Från 2019
Uppdaterad 04.11.2020 14:19.
Några sticklingar som lagts i glas med vatten för rotning.
Bildtext En krukväxt kan ge många nya små plantor när man tar sticklingar. Här rotas bland annat porslinsblomma.
Bild: Marika Lytts-Råholm

När ljuset återvänder sätter krukväxtern igång att växa igen. Det här är den ultimata tiden att ta sticklingar, dela plantor och helt enkelt få sin inomhusdjungel att växa. Här får du Owe Salmelas tips på hur du lyckas med det.

På våra breddgrader kan man börja pyssla om sina krukväxter ungefär från mitten av februari. Det är då tillväxtperioden inleds.

En krukväxt kan man föröka både genom delning och genom att ta stickingar. Att ta sticklingar gör man helt enkelt genom att man skär av en bit av plantan som kan bli en ny planta.

- Man kan ta sticklingar från nästan vilken växt som helst, säger Salmela.

Det är inte farligt att ta sticklingar från en planta. De allra flesta växter mår bra av att man beskär dem då och då, då orkar de växa med ny fart. Precis som håret mår bra av att klippas ibland.

Tre sticklingar av saintpaulia, porslinsblomma och gullranka som ligger på en svart bänk.
Bildtext Sticklingar kan man bland annat ta av ett blad eller en bit av stammen. Det här är sticklingar av saintpaulia, porslinsblomma och gullranka.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Fyra enkla sätt att ta sticklingar

1. Stamstickling
Stamsticklingar tar man från en bit av stammen. Oftast skär man av strax under ett blad, eftersom det är där det finns mest s.k. rotämnen.

Sedan skär man bort det nedersta bladet, sparar följande blad eller bladpar där man skär av toppen. Längre än så behöver inte en stamstickling vara.

Stamsticklingar kan man ta av bland annat växter som monstera, gullranka, murgröna och pilea.

En hand som håller i grönväxten gullranka för att visa hur rotämnet ser ut. Det är som en liten brun vårta under ett bladfäste.
Bildtext På gullrankan syns rotämnet tydligt på stammen under ett bladfäste, umgefär som en liten vårta. Man ska helst ta en stickling precis under ett bladfäste där det är gott om rotämnen.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

2. Bladstickling
Vissa plantor kan man föröka bara genom att skära av ett blad som man sedan sätter att rotas. Växter som kan förökas med bladstickling är t.ex. saintpaulia, begonia, peperomia och svärmorstunga

En del stickling av en svärmorstunga som har placerats i en glasburk med vatten för att rotas.
Bildtext Svärmorstunga kan man också dela. Har man en svärmorstunga som är väldigt tät eller som delvis har börjat hänga är det bara att skära av en bit av plantan och sätta den på rotning.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

3. Toppstickling
Förväxta drakblodsträd och yuccapalmer kan man helt enkelt skära toppen av och rota i ett vattenglas. Man skär av toppen strax under det sista bladet och skär bort de nedersta bladen. När den börjar skjuta rötter är det bara att plantera den.

4. Revstickling
Vissa växter som ampellilja skjuter ut revskott som har färdiga rotämnen. De kan man bara skära av och plantera.

Owes lilla komihåg om monstera

Vatten, sand eller jord - sticklingar kan rotas på flera sätt

När man tagit sina sticklingar gäller det att få dem att börja skapa rötter. Det kan man göra på flera sätt.

Antingen rotar man sticklingarna i ett glas med vatten, eller i en kruka med fuktig sand eller mager jord.

Sticklingar av porslinsblomma och saintpaulia som rotas i en mugg med sand.
Bildtext Sticklingar kan bland annat rotas i sand. Här rotas porslinsblomma och saintpaulia tillsammans. Saintpaulian ska inte rotas i vatten.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Sticklingar är som små bebisar och behöver ses om lite oftare än en fullväxt planta.

- Det man behöver vara noga med är att ha tillräckligt fuktigt och tillräckligt varmt. Man kan sätta sina sticklingar på ett värmeelement eller i ett badrum, där det är fuktigt och varmt tipsar Owe Salmela.

Om man rotar i sand eller jord är det viktigt att kolla över fuktigheten dagligen, duscha och vattna sticklingarna vid behov.

Det är också bra att täcka dem, t.ex. med en stor glasburk eller en plastpåse. Täck dem inte helt tätt, sticklingarna behöver luft så de inte börjar mögla.

Burkar med sticklingar som har täckts med glaskupor för att hålla fuktigheten.
Bildtext Det är bra att täcka över sticklingarna så hålls de fuktiga, men sticklingarna ska inte täckas tätt.
Bild: Marika Lytts-Råholm / Yle

Vissa sticklingar trivs olika bra i jord eller vatten. Lämpliga att rota i vatten är t.ex peperomia, pilea, ampelfackla, pelargoner, fuchsia, drakblodsträd, yucca, gullranka och murgröna med flera.

Saint paulia, begonia och liknande växter med väldigt mjuka blad rotas i sand eller jord. Annars börjar de ruttna lätt.

Boosta dina sticklingar med videvatten

Plantera när rotningen har kommit igång

Plantera sticklingarna när rötterna är vita och fina, någon cm långa. Om man väntar för länge med planteringen kan rötterna bli bruna eller rent av torka.

Rotar du i sand eller jord kan du dra lite i sticklingen. Verkar den sitta fast har den antagligen börjat rota sig och den är redo för plantering i kruka.

Rotningen tar vanligen några veckor. Ju hårdare stam desto längre tid tar rotningen.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln