Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Farhågor om ny kapprustning besannas efter att USA och Ryssland skrotade INF-avtalet

Från 2019
Uppdaterad 05.02.2019 16:18.
Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Shoigu vill utveckla nya missiler när INF-avtalet upphör att gälla om ett halvår
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och försvarsminister Sergej Shoigu vill utveckla nya missiler när INF-avtalet upphör att gälla om ett halvår
Bild: EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY

Ryssland måste utveckla nya landbaserade missiler efter att USA förra veckan beslöt att dra sig ur INF-avtalet som förbjöd landbaserade kort- och medeldistansmissiler.

Det säger försvarsminister Sergej Shoigu som anser att Ryssland måste utveckla både kryssningsmissiler och så kallade hypersoniska missiler som färdas i överljudshastigheter.

Missilerna bör vara färdiga senast år 2021, säger Shoigu som försäkrar att president Vladimir Putin är inne på samma linje.

- Vi måste under åren 2019 till 2021 utveckla en landbaserad version av det havsbaserade Kalibr missilsystemet som kan utrustas med kryssningsmissiler, säger Shoigu.

- Under samma tidsperiod måste vi också utveckla landbaserade missilsystem med hypersoniska missiler som har lång räckvidd, tillade den ryska försvarsministern då han på tisdagen höll ett tal inför ryska försvarsexperter.

Michail Gorbatjov och Ronald Reagan undertecknade INF-avtalet år 1987, vilket sågs som ett symboliskt slut på kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen
Bildtext Michail Gorbatjov och Ronald Reagan undertecknade INF-avtalet år 1987, vilket sågs som ett symboliskt slut på kalla kriget mellan USA och Sovjetunionen
Bild: EPA-EFE/HANDOUT

Amerikanerna sade upp INF-avtalet på fredagen, vilket innebär att USA inte längre är avtalspart om ett halvår.

Ryssland följde exemplet dagen efter, då Putin sade att även Ryssland bör utveckla nya missiler som svar på USA:s utspel.

INF-avtalet som slöts år 1987, betraktades som det symboliska slutet på det kalla kriget, men nu får både USA och Ryssland fria händer att utveckla sina missilarsenaler.

Början på ny kapprustning

Parterna har anklagat varandra för att ha brutit mot avtalet, men det verkar nog som om både USA och Ryssland är mer eller mindre nöjda med att få avtalet ur världen.

INF-avtalet (Intermediate-Range Nuclear Forces) som USA och Sovjetunionen undertecknade år 1987, förbjöd alltså landbaserade missiler med en räckvidd på mellan 500 km och 5 500 km.

USA anklagade Ryssland för att bryta mot INF-avtalet då det utvecklade den landbaserade kryssningsmissilen 9M729
Bildtext USA anklagade Ryssland för att bryta mot INF-avtalet då det utvecklade den landbaserade kryssningsmissilen 9M729
Bild: 39-5408345c5987b070ae8

Både USA och Ryssland kringgick avtalet genom att satsa på missiler som kan avfyras från fartyg eller från luften.

Den utvecklingen kommer nu att fortsätta enligt nedrustningsexperter som befarar en ny kapprustning, särskilt eftersom Kinas utveckling av missiler inte reglerades av avtalet.

Ryssland vinner på billigare missiler

Det här kommer sannolikt att gagna Ryssland eftersom landbaserade missiler är dyrare att utveckla än missiler som avfyras från havet eller från luften.

- Användning av havsbaserade missiler eller missiler som avfyras från luften tillåter oss att förkorta den tid som det tar att utveckla missiler, sade Shoigu som också noterade att de är betydligt billigare.

Nedrustningsexperter oroar sig också för att billigare missiler gör det lättare för Ryssland att utplacera allt fler missiler som kan nå västra Europa.

Putin försäkrade i alla fall på lördagen att Ryssland inte kommer att placera ut nya missiler i Europa, förutsatt att USA inte heller gör det.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln