Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya lagar begränsar snart yttrandefriheten i Ryssland ytterligare: ”En ryggsäck som tynger medierna”

Från 2019
En elektronik affär i Ryssland med TV apparater som visar Vladimir Putin.
Bildtext Arkivbild. En elektronik affär i Ryssland med TV apparater som visar Vladimir Putin.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

I det ryska parlamentets underhus, Duman, slog man ihop fyra lagförslag till ett paket som redan har godkänts i första behandling. Lagarna gäller nya begränsningar av yttrandefriheten och väntas bli godkända redan inom februari.

Om lagförslaget går igenom kommer det att innebära att dryga böter kan dömas ut för medier som publicerar falska nyheter. Också enskilda personer kan bötfällas, till exempel för att ha gett spridning åt falska nyheter på sociala medier.

Dessutom kommer det att innebära ytterligare skärpta regler för webbsajter, som kan blockeras av övervakningsmyndigheten Roskomnadzor. Redan tidigare har hundratals tusen sajter blockerats.

Ytterligare press på kritiska medier

Artjom Kozljok som är ordförande för medborgarorganisationen Roskomsvoboda ser risker.

- Det här blir ytterligare en ryggsäck som tynger medierna och den drabbar särskilt dem som hittills har vågat publicera material som är kritiskt mot makthavarna.

Roskomsvoboda arbetar mot censur på internet och kan, tillsammans med andra liknande organisationer, ge utlåtanden om lagförslag. Enligt Kozljok leder deras synpunkter sällan till någon förändring.

Vissa medier och privatpersoner kommer att drabbas medan andra går fria

Artjom Kozljok

Han tror inte att tillämpningen av lagen blir rättvis.

- Vissa medier och privatpersoner kommer att drabbas medan andra går fria.

Lagen gäller alla, men vissa berörs ändå inte

Roskomnadzor kan efter eget övervägande med stöd av lagen välja att ge en varning eller att blockera en internetsida. De kan också välja att inte reagera.

Även om till exempel de stora, federala tv-kanalerna inte alltid sprider sanningsenlig information, kommer de att gå fria, bedömer Kosljok.

Lagförslaget kommer antagligen att få små förändringar innan det inom kort kommer upp i andra behandling. Det är emellertid klart att det godkänns, om president Vladimir Putin ger grönt ljus.

De små partierna, Vladimir Zjirinovskijs LDPR och Kommunistpartiet, har uttryckt kraftig kritik mot lagförslaget, men Putins stödparti Enade Ryssland stöder det.

Diskussion om artikeln