Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Emmaus loppmarknad i Ekenäs är ingen avfallsstation: "Det som doneras ska vara helt och rent"

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 17:46.
Avfall
Bildtext Så här kan det se ut vid loppmarknaden efter en helg.
Bild: Emmaus Westervik

Skulle din väninna vilja gå i den här klänningen eller sitta i den här soffan? Den frågan ska du ställa dig då du avgör ifall dina gamla grejer hör hemma på Emmaus Westerviks loppmarknad eller på en avfallsstation.

Söndriga kläder, trasiga teveapparater och nedsuttna soffor kan varken säljas eller skickas som bistånd. I stället får Emmaus Westervik i Ekenäs se till att skräpet hamnar på en avfallsstation. Och det här kostar pengar.

Emmaus i Ekenäs
Bild: Yle / Veronica Montén

I fjol ökade kostnaderna för avfall med runt 1 000 euro, berättar verksamhetsledare Maarit Kinnunen. Summan steg då till runt 5 500 euro. Det här är pengar som annars hade kunnat användas till att hjälpa andra.

Maarit Kinnunen
Bildtext Maarit Kinnunen är verksamhetsledare för föreningen Emmaus Westervik.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

Det Kinnunen nu upplever som mest alarmerande är att folk allt oftare dumpar möbler utanför loppmarknaden också då loppmarknaden är stängd.

- Här i butiken tar vi gärna emot varor under öppettider. Men det är förbjudet att lämna möbler utanför när butiken är stängd. Vi måste ha möjlighet att säga till om det är något vi inte kan ta emot.

- Om möbler lämnas här på lördag kväll och så står de där hela söndagen då det kanske regnar. Kanske den där soffan hade varit helt fin på lördagen men på måndagen efter regnet kan man inte sälja den längre.

Emmaus har också insamlingslådor för kläder på flera ställen i Ekenäs.

Trasiga kläder
Bildtext Trasiga kläder går varken att skänka bort eller sälja.
Bild: Yle / Veronica Montén

Föreningen Emmaus Westervik vill erbjuda mer hållbara sätta att konsumera bland annat genom återvinning.

Den ekonomiska vinsten från loppmarknaden går till solidaritetsarbete. Föreningens pengar går i övrigt bland annat till att betala löner och hyror.

Alla prylar och kläder som doneras går igenom sortering.

En del hamnar i avfallshögen, en del säljs på loppmarknaden i Ekenäs och en del skickas till Emmausgrupper i bland annat Rumänien och Lettland. Där säljs sakerna sedan på lokala loppmarknader eller delas ut till fattiga.

Emmaus
Bildtext Här sorteras de donerade prylarna.
Bild: Yle / Christoffer Westerlund

I fjol sände Emmaus Westervik runt 30 ton kläder till Emmausgrupper i Rumänien och Lettland.

Här på Emmaus-Westerviks egna sidor kan du läsa mer om deras olika biståndsprojekt.

Texten korrigerades 10.2 klockan 17.40. Det stod felaktigt att Emmaus Westervik skickar prylar och kläder till Emmausgrupper i Polen. Det gör föreningen inte längre.