Hoppa till huvudinnehåll

Sport

FIS-basen tror inte på klimatförändringen och vill att OS arrangeras i diktaturer – ”De behöver inte fråga folket”

Från 2019
Uppdaterad 06.02.2019 14:55.
Gian-Franco Kasper, ordförande för internationella skidförbundet
Bildtext Gian-Franco Kasper har varit utsatt för kritik flera gånger.
Bild: All Over Press

Internationella skidförbundets ordförande Gian-Franco Kasper är kontroversiell. Än mer så efter sina senaste kommentarer. I en intervju för schweiziska Tages-Anzeiger pläderar Kasper för att olympiska spel ska arrangeras i diktaturer eftersom han ”inte vill bråka med miljöaktivister”.

I allt fler länder har motståndet till att arrangera OS vuxit. Bara två städer återstår i kampen om att få vara värd för vinter-OS 2026 – Milano och Stockholm.

Flera orter har dragit sig ur ansökningsprocessen efter folkomröstningar. Enligt Kasper skulle dylika folkomröstningar resultera i nej i de flesta europeiska länder

–Det är lättare i diktaturer. De behöver inte fråga folket. Ur kommersiell synvinkel föredrar jag att OS arrangeras i diktaturer. Jag vill inte bråka med miljöaktivister.

– Idrotten är första prioritet. Var tävlingarna arrangeras är av mindre betydelse, säger Kasper som är hedersmedlem i Internationella olympiska kommittén.

Inte första kontroversen

Schweizarens utspel är inte hans första kontroversiella uttalande. För ett par år sedan jämförde han Rysslands avstängning från OS i Pyeongchang med judeförföljelsen i Nazityskland. Ett uttalande han senare bad om ursäkt för.

I intervjun för Tages-Anzeiger ifrågasätter han också klimatförändringen. Han hävdar att det inte finns bevis.

– Vi har snö. Ibland mycket snö. På 60- och 70-talet blev det kallare för varje år som gick, säger den 75-årige schweizaren.

IOK tar avstånd

Gian-Franco Kaspers kommentarer har fått mothugg. Det tyska ishockeyförbundets ordförande Franz Reindl säger till Frankfurter Allgemeine:

– Det är inte så världen fungerar. Inte ens idrottsvärlden. Vi måste komma på andra lösningar än att exkludera demokratier.

Enligt den tyska tidningen distanserar sig också IOK från schweizarens förslag.

– Det är Gian-Franco Kaspers personliga åsikt. En åsikt som inte delas av IOK, säger en talesman för IOK till Frankfurter Allgemeine.

Diskussion om artikeln