Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pojkvänner som missade båten och humppa med Pörtombor – här är era minnen från färjan mellan Vasa och Umeå

Från 2019
Uppdaterad 11.02.2019 10:27.
Wasa Express på väg över Kvarken till Umeå.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Sportlovsresor med båten till Sverige, resor som blivit längre än tänkt då båten frusit fast i isen och goda middagar. Yle Österbotten har samlat minnen rutten mellan Vasa och Umeå.

Våren 2021 ska en ny färja börja trafikera mellan Vasa och Umeå. Trafiken över Kvarken har många år på nacken och därför bad Yle Österbotten berätta dina minnen från rutten. Här är era historier.

Den 15.8.1980 förlovade vi oss bakom skorstenen på turen Vasa - Umeå och vi är fortfarande tillsammans!

Treåringen firade hockeyseger

Jag minns en mycket komisk situation som ägde rum år 1995 efter att det finska hockeylaget vunnit VM guld. Vår dotter var då tre år och var redan då idrottsintresserad. Vi var inne i taxfreeshoppen och skulle just börja sätta upp våra varor på bandet då vår dotter trängde sig upp på hyllan där man placerar korgen, sträckte knytnäven högt upp i luften och ropade för full hals ”den glider in”. I kassas satt ett manligt biträde som tyckte det var det bästa som hänt på länge. Vår dotter fick en stor påse godis för sitt upptåg!.

Vi köpte cigarettlimpor från tax-freen på en skolresa och så paketerade vi in den i julpapper för att inte bli upptäckta.

Jag skulle som yngling, ännu inte fyllda 18 år, i början på 1970-talet besöka Sundsvall och tog färjan dit. Min chef på jobbet föreslog då att jag skulle försöka köpa ut en flaska Smirnoff till honom. Jo, det lovade jag men det lyckades inte helt bra för damen i luckan (inget snabbköp då utan en lucka i väggen) frågade om jag var 21 år och det var jag naturligtvis inte så det blev ingen Smirnoff. Däremot så frågade hon om det gick för sig med en Offley portvin på en liter. Snabbtänkt som jag var så bejakade jag denna fråga och det var därmed den första flaskan med starkt som jag köpte. Chefen blev utan sin Smirnoff och jag behöll min Offley. Jag vill minnas den smakade rätt god. Någon koll av min ålder gjordes inte men det är väl preskriberat nu skulle jag tro.

Sov i konferensutrymmet

Ett sportlov år 1986 eller 1987 firade vår familj tillammans med bland annat pappas chef och kollega och deras familjer i Ammarnäs i Sverige. Vi tog oss dit genom att först köra från huvudstadsregionen till Vasa och därifrån vi tog båten till Umeå och körde vidare till Ammarnäs. När sportlovet började närma sig sitt slut berättade pappa att resan hem med båten kunde bli ”intressant” Det visade sig att han inte hade lyckats boka en hytt till oss alla. Eftersom tanken på att försöka halvsova sittandes i stolar i korridorerna inte var så lockade kom han på idén att boka ett helt konferensutrymme till oss. Där plockade vi bort alla bord och stolar och bredde vi ut lakan och sovsäckar som vi haft med oss under resan och så sov vi på golvet. Vi hade alla fina minnen från resan.

Jag kommer i alla fall ihåg "Jetkatten", katamaranen som bara gick en kort period eftersom alla blev åksjuka.

Bilar och passagerare tar i land i Vasa.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Satt fast i isen medan folk åkte snöskoter förbi färjan

Jag minns en gång under tidigt 2000-tal då vi satt fast i isen så det blev en närmare 20 timmar (ofrivilligt) lång kryssning. Isbrytaren Ymer kom till slut från Norge och folk skidade och åkte snöskoter förbi färjan utanför Replot. Vi fick i alla fall pyttipanna.

Svenska isbrytaren Frej assisterar fartyg i Kvarken.
Bild: Besättningen, Sjöfartsverkets isbrytare Frej

Servitris utan fördomar

Jag vill speciellt nämna den ypperliga servitris vi fick träffa under en resa i mitten av 1980-talet. Jag är blind sedan födseln men hon hade inga som helst fördomar utan talade direkt till mig då hon till exempel frågade hur jag ville ha lövbiffen jag beställde. Hon kom med jämna mellanrum till vårt bord och talade om dittan och dattan. Det gjorde tydligen intryck på mina föräldrar och min pappa talade gott om henne flera gånger efter resan.

Jag minns torsdagskryssningarna på sportlovet i slutet på 1980-talet och början av 1990-talet. Det var en återkommande ”häppening” som man alltid for på.

Pojkvännen blev kvar på kajen

På väg till Sundsvall i början av 1980-talet stod jag på ombord på båten då jag fick höra att pojkvännen med bil stod kvar på kajen då han inte rymdes med. Han fick lov att ta nästa färja till Umeå.

Det jag minns bäst är alla "Smörresor" till Hamstermarket i Holmsund!

Jag och en klasskamrat var ombord Wasa King som 14-åringar och fjantade omkring med en super 8 videokamera och fnissade töntigt då några vackra flickor vinkade till oss.

Min mormor Svea jobbade på båtarna vilket hon trivdes mycket bra med. Jag fick åka med. Deltog bland annat i en teckningstävling på båten King, vilken jag till min förvåning vann. Diplomet hänger fortfarande inramat på väggen i mitt gamla flickrum hos föräldrarna. King var en fin båt. Förstod att det var den som såldes till Estland och fick namnet Estonia.

Alla spydde och båten kunde inte ta i land

Jag minns en sportlovsresa över till Umeå med mina vänner då vi var i högstadieåldern för 22 år sedan. Det blåste så hårt att båten inte kunde ta i land. Vi såg bara på avstånd lamporna i hamnen. Alla spydde och vinglade. Fy tusan! Med förutom det minns jag också många fina resor med mamma, mommo och moffa över båten till Umeå och Sundsvall.

Det stormar ute i Kvarken - Spela upp på Arenan

Väldens bästa måltid

På vägen till en spelning till Hemmavan blev vi serverade världens bästa måltid i en a la carte restaurang på Fenno Express. Min fru intog murkelsoppa till förrätt och fjällripa till huvudrätt och fem små goda kreationer till efterrätt. Jag beställde något ”säkert kort” men fruns val har etsat sig fast då det var så gott.

En man i grå tröja och en kvinna i röd tröja står på ett fartygsdäck och tittar ut över en stilla skärgård.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Julshopping och sommarkryssning

Jag minns julshoppingen med Korsholm från inre hamnen i Vasa till centrum av Umeå. Det var fint och givande på sin tid. På sommaren hörde sommarkryssningarna till nöjena. Det har alltid varit härligt med sjöfarten över Kvarken!

Då vi satt fast i isen på ett sportlov lärde vi oss dansa humppa me na pörtomboar

Många fulla människor - men bra betalt

Jag har jobbat ombord på färjan och det var nog ganska usligt. Under däck visste man inte man det var natt eller dag och båten var full med massa fulla människor. Men bra betalt var det.

en kvinna och en man skrattar vid en bar
Bild: AP Graphics Bank, bara i nyheter!!

Jag sommarjobbade på flera båtar i början av 1980-talet. Det var ett toppen sommarjobb! Det var hårt slit men det var roligt och lönen var bra.

Stamkund under studietiden

Under 1990-talet studerade jag i Umeå och då utnyttjads båtrutten flitigt då jag åkte hem varannan helg. Jag minns stamkundsrabatten och poängsamlandet, hörnen där man kunde studera i lugn och ro och personalen som började känna igen en. Jag minns också en hel del stormar och is från mina resor.

Åkte båt med farmor

Min farmor jobbade i tiderna på båten och som barn fick jag alltid nu och då följa med. Jag minns fantaburkar i tax-freen och att jag fick sitta i personalrummet och se på film medan hon jobbade.

Sommarresa från Vasa till Umeå (på finska) - Spela upp på Arenan

Kvarkentrafiken

- År 1948 togs linjen över av bolaget Vasa-Umeå AB, som år 1979 började trafikera under namnet Vasabåtarna.

- År 1999 slopades den skattefria försäljningen och då rasade passagerarmängden från cirka en miljon i året till ungefär 50 000 passagerare per år.

- Under åren 2007-2010 körde också den lilla passagerarbåten M/S Ida 1 mellan Vasa och Umeå. I augusti 2010 gick båten på grund och sjönk.

- Då Vasa stad upphandlade linjen år 2007 var bara rederiet RG-line intresserade. I november 2011 gick rederiet i konkurs.

- Från och med januari 2013 började Vasa stad tillsammans med Umeå kommun trafikera linjen med det egna bolaget NLC Ferry. Rederiet går under namnet Wasaline och fartyget heter Wasa Express.

- År 2018 åkte över 212 000 passagerare med Wasa Express mellan Vasa och Umeå. Det är drygt 12 000 fler än året innan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln