Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåvårdare om debatten kring privata vårdhem: ”Folk tror att alla vårdhem fungerar dåligt – vi som jobbar gör vårt bästa”

Från 2019
Kvinna med nyckelband kring halsen som gör reklam för vårdfacket Super
Bildtext Borgåvårdaren Jenny Ek säger att mycket har förändrats inom vårdbranschen. Men även om jobbet kan vara tungt ibland ger det så mycket, anser hon.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Borgåvårdaren Jenny Ek tycker att det är bra att det förs en debatt om hur vården fungerar. Men samtidigt borde man lyfta fram det positiva inom vården, och förstå att värdesätta vårdarnas arbete.

- Det är tungt att jobba emellanåt medan den här debatten pågår. Vi som jobbar inom vården vill ju alla göra vårt bästa, säger Jenny Ek, vice huvudförtroendeman vid vårdfacket Super i Borgå.

Ek jobbar med äldrevård vid det kommunala servicehemmet Svalåkern i Borgå. Verksamheten vid nybyggda Svalåkern inleddes i början av året.

"Vi har blickarna på oss"

Till Svalåkern i Gammelbacka flyttade klienter från de enheter som stängde i Johannisberg i Borgå.

Tidigare har Ek jobbat vid Mathildahemmet i Johannisberg. Hon har totalt 15 års erfarenhet av vårdarbetet.

- Det känns som om alla vårdare har blickarna på sig just nu. Vi får inte arbeta i lugn och ro med de äldre.

Ek tycker att jobbet på den egna arbetsplatsen fungerar bra.

- Vår grupp med vårdare är jättebra och arbetet löper fint. Bara vi hittar rutinerna efter flytten kommer allting att löpa ännu bättre.

Kvinna skjuter på rullstol där det sitter en äldre person.
Bild: Yle/Stefan Paavola

"De äldre har behövt mer stöd och hjälp"

Att köra igång verksamheten vid ett nytt äldreboende i Borgå har enligt Ek inte inneburit några större problem.

- Lite tekniskt strul har förekommit, och så springer vi omkring ibland och letar efter saker, ler hon.

Ett problem som har lyfts fram i debatten om vården är personaldimensioneringen på äldreboenden.

- Vi har 0,6 vårdare per klient vid Svalåkern. I början har vi haft ännu mer personal på plats, eftersom de äldre behöver mer stöd och hjälp på en ny plats som de inte känner igen.

En stor del av de omkring 60 klienterna vid hemmet lider av demenssjukdomar, som alzheimer.

"Patientsäkerheten lider om det blir för få anställda"

Klienterna har varit tacksamma för att de vårdare som jobbade vid äldreboendet i Johannisberg också jobbar vid nya Svalåkern.

Jenny Ek säger att man har tillräckligt med personal på servicehemmet.

Vilka blir följderna om det finns för få anställda?

- Vårdarna får bråttom. De hinner inte i lugn och ro med jobbet. Om det är bråttom måste allting göras snabbare. Vårdarna blir trötta, och patientsäkerheten lider.

Ek berättar att man jobbar med ett rehabiliterande grepp, som innebär att klienterna ska försöka göra så mycket som de orkar och kan själva.

Två personers fötter och en rollator.

"Man orkar en kort tid med för få på jobb"

För få vårdare innebär ibland att man måste satsa mer på medicineringen av klienterna, och risken för misstag ökar om arbetstempot är pressat.

- Om det finns aggressiva patienter blir de mer aggressiva om de märker att vårdarna har bråttom. Ibland behövs två vårdare i sådana fall, och då kan resten av avdelningen bli tom.

De som klarar sig ensamma får vänta längre på vård, och kanske undrar var vårdarna håller hus när de inte syns till.

- Då känns det tungt. Man orkar en kort tid om folk blir sjuka och vikarier inte hittas, men om det fortsätter länge blir det för jobbigt.

En långvarig situation med för få vårdare kan också leda till sjukledigheter och utbrändhet hos personalen.

"Vi har i flera år lyft fram problemen"

Jenny Ek säger att hon flera gånger råkat ut för kortvariga situationer med för få anställda, men att man inte vid hennes arbetsplatser har lidit av problem som pågår i flera månader.

Hon känner ändå till privata vårdhem i Borgå där situationen med personaldimensioneringen är sämre.

Jenny Ek är inte förvånad över att debatten om privata vårdhem har tagit fart just nu.

- Den var nog väntad. Vårdfacket Super har i flera års tid lyft fram problemen, men de högsta cheferna förstår inte eller vill inte förstå. Många gånger är det pengarna som gäller.

De högsta cheferna förstår inte eller vill inte förstå. Många gånger är det pengarna som gäller

― Jenny Ek, vårdare

En promenad eller pratstund är det som behövs

Det finns sådana vårdhem som har alldeles för lite personal, konstaterar Ek. Ibland räknar man in anställda som hör till köks-, städ- och fastighetspersonalen, och inte alls gör vårdarbete.

- De äldre har rätt att få den skötsel de behöver, så de har ett bra liv. De måste få komma ut, komma bort från sängen. Inga stora saker krävs.

De äldre tycker om vardagliga ting - någon som hinner med en pratstund, hinner läsa tidningen eller dricka en kopp kaffe. En promenad i sommargrönskan kan betyda mycket.

Under de 15 år som Ek har jobbat inom vården har vårdarbetet blivit tyngre. Klienterna är i allt sämre skick då de kommer till vårdhemmet.

- Många gånger är de i så dåligt skick att de måste lyftas med lift, och då behövs två vårdare. De äldre är gamla och sjuka och behöver mer hjälp än förr.

Vårdare håller äldres hand.

"Det fungerar inte med rekommendationer"

En förändring som antagligen påverkar situationen är att kommunerna satsar mer på hemvård. De äldre får inte en vårdplats på ett äldreboende i ett lika tidigt skede som förr.

Jenny Ek kontaktas ibland som förtroendeman om förhållandena på vårdhem. De flesta ärenden som hon tar hand om berör ändå löner och semesterdagar.

- Vi har inga större problem inom de kommunala vårdhemmen i Borgå, trots att konflikter mellan anställda och chefer kan förekomma.

På riksnivå har man diskuterat en bindande kvot på 0,7 vårdare per klient. I dagens läge finns endast en rekommendation om 0,5 vårdare per klient.

Ek anser att en bindande kvot skulle behövas.

- Vi har inom Super märkt att det inte fungerar med bara en rekommendation. Facket är av den åsikten att en bindande kvot behövs. Frågan är förstås om det hjälper, men situationen borde bli bättre än nu.

Äldre person sitter i en rullstol som en vårdare skuffar fram.
Bild: Mostphotos/ Arne Trautmann

"Det positiva med jobbet behöver komma fram"

Ek upplever inte att det har varit så svårt att få inhoppare och vikarier i Borgå.

- Studerande kan inte alltid komma på grund av skolan, men vi har också pensionärer som hoppar in.

Överlag borde vårdyrket göras mer lockande för unga som funderar på studieval.

- Lönen borde höjas och det skulle vara viktigt att det positiva med arbetet får synlighet. Om man bara pratar om tungt arbete och dålig lön, så vem vill jobba, konstaterar Ek.

Hon hoppas att man skulle kunna engagera de anhöriga och frivilliga i vården mer än nu. Och hon hoppas att de unga vågar komma och bekanta sig med vårdhem för att se hur jobbet fungerar.

- Många unga har aldrig ens träffat äldre människor och vet ingenting om hur man gör det praktiska jobbet, säger Ek.

Vi ska uppskatta och värdera de äldre, och arbetet som vårdpersonalen gör

― Jenny Ek, vårdare

"Man får så mycket som vårdare"

Jobbet innebär ett stort ansvar och studerande behöver handledning. Ibland skulle mer resurser behövas för att ta emot studerande, konstaterar Ek.

Personalen gör ändå sitt bästa för att ta emot studerande, eftersom de kan bli framtida vikarier eller kolleger.

- Visst kan arbetet vara tungt, men man får så mycket som vårdare. Jag skulle inte vilja göra något annat. Vi ska uppskatta och värdera de äldre, och arbetet som vårdpersonalen gör.

Två personer som är ute och går med en rullator.
Bild: Yle / Hanna Othman
6.2.2019: Vi hör en Borgåvårdare berätta hur det känns att jobba på ett vårdhem medan debattens vågor går höga - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln