Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Varför är det svårt att säga nej i sängen?

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 17:19.
Varför är det svårt att säga nej i sängen? - Spela upp på Arenan

Att ha sex med en annan människa är i bästa fall intimt, lustfyllt och ett lyhört samspel. Men sex kan också innebära förväntningar, besvikelse och en oro att inte tillfredsställa sin partner. Vet du var dina egna gränser går? Kan du alltid säga ifrån när det inte känns rätt?

Vi ska bara ha sånt sex som vi själva vill ha. Det är utgångspunkten för ett tryggt sexliv. Men det är inte alltid självklart att det som händer när två personer har sex bottnar i bådas lika vilja.

Det händer att vi går med på saker, inte av lust, utan av rädsla att göra den andra besviken, att vara en tråkmåns eller att förstöra stämningen om vi säger nej.

När vi i Sex och Sånt pratar om hur man kan göra och tänka för att ha tryggt och skönt sex, då är vårt utgångsläge alltid att det i första hand ska vara någonting man själv vill. Först då kan vi börja diskutera hur man kan göra upplevelsen så bra som möjligt.

Prata om olika slags sex utan att glorifiera

För ett par veckor sedan pratade vi om analsex och hur det är viktigt att vara trygg med sin partner, känna till kroppens anatomi och ha klart för sig att man när som helst ska kunna säga att man vill sluta om det inte känns bra.

Några lyssnare hörde av sig och upplevde att vi bidrar till att normalisera analsex . Dom ansåg att alla inte vill ha analsex men att det finns förväntningar på att man ska vilja det och en uppfattning att "alla gör det". Det här leder till att speciellt unga kvinnor har analsex mot sin vilja, menade dom.

Vår mening med studiodiskussionen var inte att ge en bild av att alla vill ha analsex, men lyssnarnas reaktioner fick oss att tänka till.

Vi frågade runt lite och det visade sig att flera har erfarenheter av att inte kunna säga nej då en partner föreslår analsex (eller annan typ av sex man inte har lust med).

Hur ska man vara tydlig med sina gränser inför ens sexpartners?

Varför vågar man inte alltid säga ifrån då något inte känns bra?

Hur ska man veta var de egna gränserna går?

Nästa tisdag (12.2) i Sex och Sånt kommer vi att behandla dessa frågor och vill höra dina erfarenheter.

Inte längre möjligt att delta.

Vilka frågor tycker du vi ska ta upp i den här temasändningen?
Skicka din fråga, kommentarer eller dela med dig av dina erfarenheter anonymt i formuläret här nere.
Du kan också kontakta oss per e-post på johanna.dikert@yle.fi eller malena.holmstrom@yle fi

Diskussion om artikeln