Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands Huawei-problem – ska den kinesiska mobiljätten få delta i bygget av framtida mobilnät?

Från 2019
Huaweis logo.
Bild: imago/Future Image/ All Over Press

Också i Tyskland grubblar regeringen över hur man ska förhålla sig till den kinesiska telekomjätten Huawei. Man oroar sig bland annat över kinesiskt spionage om teknik av Huawei nu används i utbygganden av det tyska 5G-nätet.

Frågar man de tyska säkerhetstjänsterna så står svaret helt klart. Kinesiska Huawei måste uteslutas från utbygganden av den femte generationens mobilnät.

Med hjälp av Huawei-komponenter har Kina en möjlighet att bedriva spionage och i värsta fall stänga av hela det nya nätet, säger man från säkerhetskretsar till det tyska rundradiobolaget ARD.

För den tyska regeringen är det här ett verkligt problem då man nu i snabb takt vill auktionera ut frekvenser och få mobilnätet byggt.

– Regeringens mål är en snabb utbyggnad. Det här viktigt för såväl de vanliga medborgarna som också för företagen och den tyska konkurrenskraften, säger Tanja Alemany taleskvinna för det tyska ekonomministeriet.

– Samtidigt måste man ändå i det här fallet ta i beaktande de verkligt höga kraven på datasäkerhet, fortsätter Alemany.

Tanja Alemany ler in i kameran.
Bildtext Tanja Alemany
Bild: EPA/CLEMENS BILAN

Garantier av Huawei

Och det är just de här frågorna som de ledande tyska ministrarna brottades med under ett extra insatt möte igår.

Man vill å ena sidan inte ha några säkerhetsluckor i nätet, men samtidigt vill man se till att besluten i frågan inte ses som ett direkt angrepp på Huawei och kinesiska företag.

Från paraplyorganisationen för den tyska industrin BDI varnar man redan nu för kinesiska motåtgärder mot tyska företag om man går in för att förbjuda Huawei att delta i nätutbyggnaden.

I samband med ett besök i Japan i början av veckan krävde förbundskansler Angela Merkel ändå garantier av Huawei att man inte överlämnar information till den kinesiska staten.

Angela Merkel, Tysklands förbundskansler.
Bildtext Angela Merkel kräver garantier av Huawei att information till den kinesiska staten inte överlämnas.
Bild: EPA/ CARSTEN KOALL

Något som företaget sägs vara förpliktigat att göra, men som Huawei förnekar.

Hurdana garantier det kunde handla om lämnar Merkel ändå i det här skedet öppet, men den tyska regeringen väntas fatta sina beslut gällande Huawei under den kommande veckan.

Nokia ersätter Huawei

I Tyskland talas ändå om möjligheten att skriva om den nuvarande lagstiftningen så att företag som levererar komponenter måste bevisa att stater inte har tillgång till produkterna.

Det här skulle inte betyda ett direkt förbud riktat mot Kina och Huawei, men i praktiken göra det omöjligt att i dagens läge använda företagets produkter.

Fyra telekombolag är intresserade av att delta i det tyska 5G-bygget.

Av dem har Deutsche Telekom varnat för att utbyggnaden blir både långsammare och dyrare om man inte kan använda teknik av Huawei.

Tecknen 5 och G i vitt mot en gul bakgrund
Bild: Timur Arbaev

Enligt tidningen Handelsblatt utreder ändå alla tre nuvarande tyska nätoperatörer hur man kunde komma till rätta utan en del av de kinesiska produkterna.

Längst har man här kommit vid telekombolaget Vodafone, som enligt Handelsblatt delvis håller på att övergå till Nokias teknik.

Beslutet ska ändå inte ha haft något med säkerhetsfrågorna kring Huawei att göra, heter det från Vodafone.

Diskussion om artikeln