Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: Samlingspartiet har förlorat på diskussionen om äldreomsorg – Sannfinländarna och De gröna stiger

Från 2019
Partiernas stöd i Yles januarimätning: SDP 20,1%, Saml 17,3%, C 15,6%, Gröna 14,6%, Sannf 12%,  VF 8,6%, SFP 4%, KD 3,6%, Blå 1,4%, Övriga 2,7%.
Bildtext Partimätningen är gjord 14.1-5-2.

SDP är det enda partiet med ett väljarstöd på över 20 procent och efter dem börjar det se rätt jämnt ut i toppen. Den politiska diskussionen om äldreomsorgen syns i hur väljarna nu uppger att de skulle rösta.

Samlingspartiets oklara besked i äldreomsorgsfrågan de senaste dagarna syns tydligt i partimätningen som Taloustutkimus gjort för Yle.

Intervjuerna är gjorda under perioden 14.1–5.2 och under de två sista veckorna intervjuerna gjorts börjar Samlingspartiets siffror dala och SDP:s stiga.

Så många svarade i mätningen

– Diskussionen om äldreomsorgen har varit skadlig för Samlingspartiet. Stödet har sjunkit särskilt bland kvinnor och svarande i pensionsåldern, säger Tuomo Turja på Taloustutkimus som gjort telefonintervjuerna.

De två senaste veckorna då äldreomsorgen och vårdresurserna diskuterats har varit väldigt bra för SDP

Tuomo Turja, Taloustutkimus

För SDP har diskussionen om vårdresurserna inom äldreomsorgen haft motsatt effekt. Mätningen är ändå tudelad för SDP:s del.

– SDP hade två svaga veckor i början, troligen för att det då diskuterades vem som riktigt skulle leda partiet. De var tvungna att öppna valkampanjen med vikarierande krafter, säger Turja.

– Men de två senaste veckorna då äldreomsorgen och vårdresurserna diskuterats har varit väldigt bra för SDP.

De tre stora har alla tappat stöd

SDP verkar alltså ha räddat minuset som osäkerheten kring Antti Rinnes sjukledighet lett till genom att sköta äldreomsorgsdiskussionen på ett övertygande sätt.

Totalt backar ändå även SDP, till ett stöd på 20,1 procent jämfört med 21,2 procent i decembermätningen.

Nedgången är ändå inte lika stor som för de andra två stora partierna som hittills kunnat räkna sig till de ohotade topp tre i mätningarna. Förutom den ordentliga nedgången för Samlingspartiet visar mätningen att också Centern tappat.

Centern ligger på under 16 procent vilket partiet inte gjort sedan september 2017. Det är andra månaden i rad som Centerns stöd sjunker.

Sannfinländarnas väljare börjar aktivera sig

Anmärkningsvärt med mätningen, förutom att de tre hittills största partierna försvagas, är att Sannfinländarna och De gröna – två partier som i många frågor är varandras motsats – båda går framåt.

Gällande Sannfinländarna är det intressant att det inte verkar vara fråga om att de får väljare från andra partier.

– Det handlar om att de som i tidigare val röstat på Sannfinländarna och kanske sedan varit tveksamma nu har grupperat sig bakom dem igen, säger Turja.

För De gröna är det tvärtom uttryckligen fråga om att andra partier läcker.

– Det syns klart att de får stöd från SDP och Samlingspartiet, och en del också från Vänsterförbundet vilket förklarar deras nedgång.

Vänsterförbundet har sjunkit till 8,6 procent, från 9,5 för en månad sedan.

SFP:s stöd har korrigerats

SFP:s rekordlåga siffror väckte stor uppmärksamhet i den förra gallupen, men förklaringen ligger i att Taloustutkimus hade fått tag på väldigt få finlandssvenskar i sina intervjuer.

Nu är siffran korrigerad för att beakta finlandssvenskarnas låga andel av befolkningen. Överlag är det svårt att dra slutsatser av de mindre partiernas siffror och särskilt ändringarna i dem från mätning till mätning: stödet som mätningen visar för små partier är beroende av svaren hos ett väldigt litet sampel svarande.

Diskussion om artikeln