Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien vill sudda ut minnen av Francotiden - beordrar över 600 kommuner att avlägsna monument från offentliga platser

Från 2019
Valle de los Caídos, De stupades dal, där Francisco Franco är begravd.
Bildtext Francisco Franco är begravd i Valle de los Caídos, "De stupades dal" - ett minnesmärke för inbördeskriget, byggt på uppdrag av Franco själv.
Bild: Juan-Carlos Hidalgo / EPA

Spanien vill avlägsna minnesmärken som härstammar från tiden under diktatorn Francisco Francos regim. Det spanska justitieministeriet har beordrat över 600 kommuner att göra sig av med alla Francohedrande monument som ännu står kvar på offentliga platser.

Diktatorn, som dog 1975, kom till makten efter inbördeskriget 1936-1939 och härskade i fyra decennier.

År 2007 trädde en ny lag i kraft i Spanien, lagen för det så kallade "historiska minnet".

Lagen kräver bland annat att alla statyer på Franco och hans generaler - samt alla gator döpta efter dem - elimineras.

I undantagsfall har man godkänt religiöst eller konstnärligt betydelsefulla verk.

Spaniens framlidna diktator Francisco Franco står omgiven av personer på en balkong, i bildens vänstermiljö syns en stor folkmassa.
Bildtext Francisco Franco.

Enligt spanska statistikuppgifter finns det ändå fortfarande 1 171 gator eller torg i landet som döpts efter betydelsefulla personer under Francotiden.

Nu har justitieministeriet skickat ett brev till 656 kommuner där de bland annat kräver att vapen med Francohedrande motiv avlägsnas.

Allra flest brev, alltså 258 stycken, har skickats till området Castilia y León och näst flest till Castilia-La Mancha. Katalonien har mottagit sex brev, Baskien inte ett enda.

Den spanska regeringen har också planer på att flytta Francos lämningar från De stupades dal nära Madrid till ett mer avlägset ställe.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln