Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps kongresshot bet inte: Nu ökas utredningarna om utländska finansintressen i Vita huset

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 15:51.
USA:s president Donald Trump höll sitt försenade tal till nationen i natt
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

Granskningen av president Donald Trumps affärer intensifieras i USA:s kongress, trots hans vädjan om att slippa en orättvis granskning. Skatterna, ryska intressen och installationsfestens ekonomi är saker som utreds.

De amerikanska demokraterna låter sig inte skrämmas av president Trumps varning om att USAs ekonomiska mirakel hotas.

– Man får inte fred och laglighet om det är krig och partipolitiska utredningar, sa Donald Trump i sitt tal till kongressen på tisdag.

Demokraternas agenda efter åtta år

Men granskningen av presidentens affärer fortsätter. Både den juridiska och politiska granskningen intensifieras, två år in i Donald Trumps presidentperiod.

Representanthuset har nu möjlighet att återuppta sina granskningar. Efter åtta år har demokraterna igen majoriteten och kan bestämma agendan i utskottens verksamhet.

Utländska kopplingar?

På onsdagen gav demokraten Adam Schiff besked om att hans underrättelseutskott ska inleda en bred granskning. Den gäller både Rysslands inblandning i valet år 2016 och presidentens utländska finansiella intressen.

– Utredningen gör det möjligt att titta på anklagelserna om finansiella eller utländska intressen från Ryssland eller Saudiarabien, säger Adam Schifff till CNN. Det är viktigt att veta vad som styr beslutsfattandet Vita huset.

Det handlar inte bara om Donald Trump, utan också hans familj, vänner och bolag.

Flera Trump-vänner redan dömda

Specialåklagaren Robert Mueller är fortfarande igång med sin granskning på uppdrag av justitieministeriet. Den har redan lett till flera rättegångar och domar för några av Donald Trumps medarbetare och vänner.

Trumps egen roll är inte klarlagd. Det är inte klart när Mueller är klar med sin utredning och hur offentliga resutlaten blir.

En tidigare vän, som nu är dömd, är fixaren och advokaten Michael Cohen.

Trumps före detta advokat Michael Cohen.
Bildtext Michael Cohen.

Han skulle på fredag uppträda i ett utskottsförhör. Det sköts upp, för att inte riskera utredningen, enligt medierapporteringen. Det tolkas som att Cohen fortfarande bidrar till Robert Muellers utredning.

Trump Tower i Moskva

Cohen är dömd till tre års fängelse för att ha ljugit för kongressen, skattefusk med mera.

Men han uppges också vara inblandad i Donald Trumps planer på att etablera sig i Ryssland, bland annat genom att bygga ett Trump-tower i Moskva. Och han säger att han blint har lytt sin chef, Donald Trump.

Trump Tower i New York.

Cohen hade tidigare skjutit upp ett förhör i kongressen för att han ansåg att hans familj var hotad av Trump och hans advokat Rudy Guiliani.

Installationsfestens ekonomi

Också andra utredningar är igång. Till exempel har en domstol i New York börjat granska verksamhet och ekonomi i det utskott som arrangerade president Donald Trumps installationsfester.

Budgeten för festen var större än någonsin. Nu väcks misstankar om att utländsk finansiering förekom. Det rapporteras att utländska aktörer har köpt tribunplatser och egentid med Donald Trump.

Skatteoffentlighet ocskå för Trump

I dag, torsdag, inleds utskottsförhör om presidenternas skatteupggifter. Demokraterna vill göra det obligatoriskt för alla presidentkandidater att offentliggöra sin ekonomi.

Donald Trump vägrar ge ut sina skatteuppgifter, i motsats till alla presidenter sedan Richard Nixon.

Amerikansk tiodollarssedel.
Bild: EPA/ARNO BURGI

Ingen vet exakt hur Trumps affärer ser ut, om han alls betalar någon skatt och om han är så framgångsrik och förmögen som han säger.

Deutsche Bank ville inte utmäta presidenten

Häromdagen avslöjade New York Times att Donald Trump sökte lån i Deutsche Bank inför presidentvalet 2016.

Han var stor lånekund från tidigare, men denhär gången fick han avslag.

Enligt New York Times var en motivering att hans lån redan var stora.

Men det bedömdes också finnas en risk för att Trump blev president och sedan inte betalade tillbaka. Då skulle Deutshe bank ha blivit utan pengar eller tvungna att beslagta egendom av USAS president.

"Trump ska inte tro att han kommer undan"

Presidentens försök att undvika granskning upprör många politiker i USA.

– Presidenten borde inte komma med hotelse när han talar inför kongressen, sa den demokratiska talmannen Nancy Pelosi enligt nyhetsbyrån AP.

– Ingen president ska tro att han kan vara diktator och klarar sig undan kongressens granskning.

Jerrold Nadler, ordförande för representanthusets juridiska utskott

President Trump sägs redan tidigare ha hotat demokraterna med att han vägrar godkänna beslut från kongressen om där fattas andra beslut han inte gillar.

– Ingen president ska tro att han kan vara diktator och klarar sig undan kongressens granskning. Vi utför vår grundlagsenliga uppgift, säger Jerrold Nadler, ordförande för representanthusets juridiska utskott.

Många demokrater säger att de vill veta om presidnenten handlar på amerikanernas vägnar eller någon annans.

Från republilkanskt håll har man tonat ner misstankarna. Många republikanska politiker sekunderar presidenten som brukar tala om "häxjakt".

Miljonpublik

President Trump kan som vanligt vara nöjd med publiktillströmningen. Enligt nyhetsbyrån AP sågs hans tal i kongressen av 46,8 miljoner tv-tittare.

Den största andelen såg talet via Trumpvänliga Foxnews, som hade över elva miljoner tittare den kvällen.

Diskussion om artikeln