Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Coronasmitta i två skolor i Helsingfors – sammanlagt 21 försatta i karantän

Från 2020
Uppdaterad 18.05.2020 16:48.
Elever i en skolklass.
Bildtext En del av eleverna och personalen vid de två skolorna ska hållas hemma, de övriga kan gå till skolan som normalt.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Elever och lärare vid två grundskolor i Helsingfors har försatts i karantän på grund av exponering för coronaviruset, meddelar Helsingfors stad. Det handlar om Itäkeskuksen peruskoulu i Östra Centrum och Kannelmäen peruskoulu i Gamlas.

För Itäkeskuksen peruskoulus del handlar det om en elev och två i personalen som försatts i hemkarantän. I Kannelmäen peruskoulu har 14 elever och fyra i personalen fått order om att stanna hemma.

För Kannelmäen peruskoulus del har den eventuella exponeringen inträffat redan före skolorna öppnades på nytt för alla elever, säger Timo Lukkarinen som är chef för hälsostationerna i Helsingfors till Yle Uutiset.

- Det kan mycket väl hända att det inte blir några fler smittade i någondera skolan, i synnerhet i Gamlas. I varje fall blir det inte ytterligare 14 nya fall, det vågar jag lova, säger Lukkarinen.

Närundervisningen för alla andra elever fortsätter som normalt.

Liisa Pohjolainen, Helsingfors sektorchef i fostrans- och utbildningssektorn, säger till tidningen Helsingin Sanomat att det uppdagats ett fall av coronavirus i vardera skola.

Samtliga elever, vårdnadshavare och personalen vid båda skolor har fått information om situationen.

De som försatts i karantän bör stanna hemma och inte ha kontakt med utomstående. Under tiden för karantänen deltar eleverna i undervisningen på distans.

Familjemedlemmarna till de som exponerats för viruset är inte i karantän eftersom de inte haft närkontakt med de insjuknade. De kan med andra ord leva och röra sig som normalt.

Itäkeskuksen peruskoulu har 460 elever i årskurserna 1–10. I Kannelmäen peruskoulu går 1 050 elever i årskurserna 1–9.

Artikeln uppdaterades klockan 16.45 med citat och uppgifter av chefsläkaren Timo Lukkarinen. Av uppgifterna framgår att de flesta berörda exponerades redan före skolorna öppnades för alla efter de tillfälliga coronarestriktionerna.

Diskussion om artikeln