Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Inget hjärtligt mottagande för May i Bryssel - samtalen om brexit ska fortsätta

Från 2019
Inga hjärtliga miner då Storbritanniens premiärminister Theresa May välkomnades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på torsdagen.
Bildtext Inga stora leenden då Storbritanniens premiärminister Theresa May välkomnades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i Bryssel på torsdagen.
Bild: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Storbritanniens premiärminister Theresa May och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker poserade stelt inför sitt möte i Bryssel. Efteråt beskrev de mötet som "konstruktivt" och lovade nya samtal. Med 50 dagar kvar till brexit verkar positionerna inte ha ändrats nämnvärt.

I ett uttalande efter mötet mellan May och Juncker underströk Juncker att EU-länderna inte kommer att öppna upp utträdesavtalet på nytt.

May ska ha lyft fram olika alternativ kring "alternativa arrangemang" för den omdiskuterade nödlösningen om Nordirland som ska förhindra att en fysisk gräns uppstår mellan Irland och Nordirland.

Men EU går inte med på att riva upp det som redan förhandlats fram.

I stället är man från EU:s sida beredd på tillägg och nya ordalydelser i den icke-bindande deklarationen om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien, i anknytning till utträdesavtalet.

Torsdagens möte var det första mötet mellan Juncker och May sedan den 15 januari då det brittiska parlamentet röstade nej till det utträdesavtal som May hade förhandlat fram med EU.

Nu kom de överens om att mötas igen före månadsskiftet och exempelvis EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och den nye brittiske brexitministern Stephen Barclay möts i Strasbourg redan på måndag.

Odiplomatisk Tusk lättar knappast upp stämningen

Under torsdagen möter May också EU-parlamentets talman Antonio Tajani och Guy Verhofstadt som leder EU-parlamentets styrgrupp för brexitförhandlingarna.

Dessutom ska hon möta EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk och där kan det tänkas att gårdagens odiplomatiska uttalande från Tusk inte lättar upp stämningen precis.

På onsdagen mötte Tusk Irlands premiärminister Leo Varadkar och då upprepade Tusk att brexitöverenskommelsen inte är öppen för omförhandling. Men han uttryckte också sin frustration över brexitörerna i ovanligt starka ordalag.

Programmet är inte längre tillgängligt
Donald Tusk och Leo Varadkar håller presskonferens 6 februari 2019 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

- Jag har undrat hur den särskilda platsen i helvetet ser ut för dem som drev på brexit utan ha minsta plan på hur man skulle genomföra den säkert, sade Tusk.

Han kritiserade också brexitmotståndarna för svaghet och avsaknad av ledarskap.

Corbyn lade fram en lista på krav

I samband med Mays besök i Bryssel på torsdagen passade oppositionsledaren Jeremy Corbyn på att lägga fram en lista på krav som han vill se uppfyllas i det utträdesavtal som Labour kan stödja.

Corbyn vill se en mjuk brexit med bland annat en permanent tullunion mellan Storbritannien och EU.

Han vill också att Storbritannien förbinder sig till liknande skydd, rättigheter och skyldigheter som EU har när det gäller arbetskraft, konsumenter och miljöskydd.

Han fick omedelbart hård kritik från sina partivänner - det vill säga den del av dem som motsätter sig brexit och nu vill ha en andra folkomröstning om utträdet.

Källor: BBC, AP, AFP, Yle

Diskussion om artikeln