Hoppa till huvudinnehåll

Sport

På tv i dag: Shiffrin skänker bort segern åt konkurrenterna – läge för schweizisk repris

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 16:24.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i alpint, damernas alpina kombination, slalom (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mikaela Shiffrin satsar på att vinna ”endast” tre guld i Åre. Det underlättar Wendy Holdeners uppgift att försvara VM-titeln i den alpina superkombinationen.

Vad och var?

Under den tredje tävlingsdagen i Åre står damerernas superkombination på VM-programmet. Den sammanlagda tiden av ett åk störtlopp och ett åk slalom avgör medaljernas öde.

Grenen spelar en obetydlig roll i världscupen och damerna har inte tävlat i superkombination i vinter. Senast det begav sig var i Crans Montana den 4 mars 2018. Den gången var italienskan Federica Brignone snabbast.

Vem och varför?

Mikaela Shiffrin är den enda av de aktiva damåkarna som vunnit en världscupdeltävling i både slalom och störtlopp. Nu väljer amerikanskan att stå över dagens superkombination för att istället satsa på teknikgrenarna storslalom och slalom som avgörs nästa veckas torsdag och lördag. Därmed tackar hon nej till en bombsäker medalj.

Då regerande OS-vinnaren Michelle Gisin saknas på grund av en knäskada får hennes landsmaninna Wendy Holdener ta på sig rollen som förhandsfavorit.

Holdener var till och med näst snabbast på torsdagens störtloppsträning och i slalom har hon radat upp fem pallplatser i vinter. Holdener vann superkombinationen i VM 2017 och slutade trea i OS 2018.

Hon utmanas närmast av italienskan Federica Brignone, Petra Vlhova från Slovakien och Sloveniens Ilka Stuhec.

Inga finländare deltar i fredagens tävling.

När och hur?

Tävlingen startar med störtloppsdelen klockan 12.30 (uppskjutet med en halvtimme) och slalomen 17.15. Sändningen i TV2 och på Arenan börjar klockan 12.50.

Kristian Karlsson refererar på svenska. Från och med lördag får han sällskap i referatbåset av expertkommentator Marcus Sandell.

VM i alpint pågår fram till den 17 februari. Samtliga tävlingar sänds på Yles kanaler.