Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Vi är era egna poliser" - nya områdespoliser i Åbo ska göra det lättare att känna sig trygg

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 07:48.
Två områdespoliser patrullerar.
Bildtext Poliserna Kia Järvinen och Matti Niiniö ser fram emot arbetet som nya områdespoliser. Bilden är tagen i stadsdelen Hallis i Åbo.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml.) sade i höst att han vill introducera nya områdespoliser till förorter i Finland och nämnde Åbos stadsdel Kråkkärret som en lyckad satsning. Nu börjar polisen i Åbo med områdespoliser också i stadsdelarna Hallis och Perno-Pansio.

Det ettåriga projektet startade den 1 februari. Det är nio nya områdespoliser som introduceras. Två av dem är Kia Järvinen och Matti Niiniö.

Två områdespoliser.
Bildtext Matti Niiniö och Kia Järvinen säger att skillnaden inte är så stor mot vanligt polisarbete, men att man får en bättre kontakt till de enskilda stadsdelarna och deras befolkning i arbetet som områdespoliser.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Kan även bli aktuellt med andra stadsdelar

Niiniö säger att Hallis, Perno-Pansio och Kråkkärret är de stadsdelar man satsar på just nu, men påpekar att det också under projektets gång kan bli aktuellt med andra områden.

- Det är staden som vill fokusera på dessa områden just nu, där de tror att polisens insatser kan ha störst effekt.

Vad ska polisen göra då?

- Mycket av vårt arbete går ut på att besöka skolor och daghem, speciellt i dessa stadsdelar. Men vi patrullerar också och övervakar trafiken, och är synliga när det ordnas program i de här områdena, säger Niiniö och Järvinen.

"Kulturskillnader kan vara utmanande"

Stadsdirektör Minna Arve träffade för några veckor sedan Hallisborna, och berättade då om att de skulle få två egna områdespoliser.

Responsen var positiv och överlag har det gått bra de första dagarna, säger poliserna.

En del utmaningar kommer det säkert ändå att finnas, tror Niiniö.

- Det kan vara utmanande med till exempel språkskillnader och kulturskillnader, då många i de här stadsdelarna är nyinflyttade med invandrarbakgrunder.

- Men vårt mål är att människor ska vara nöjda och uppskatta att polisen syns till i omgivningen, säger Niiniö.

En kvinnlig polis i sin patrulleringsbil.
Bildtext Det blir mest att åka runt i polisbilen medan det är snöigt och kallt ute. Men till sommaren kommer de säkert också synas mera till fots, speciellt under evenemang i områdena.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

- Det viktigaste är att människor vågar komma fram och prata med oss. Det är även bra att de börjar känna igen oss och känner att vi är deras egna områdespoliser, tillägger Järvinen.

"Vad har du i bältet?"

När områdespoliserna träffar barn och ungdomar får de också många spännande frågor.

Niiniö säger att speciellt pojkar i mopedåldern frågar mycket om just mopeder och frågar varför polisen alltid orkar jaga dem.

Bland dagisbarnen är det lite andra frågor som gäller, berättar Järvinen.

- Vad har du i bältet, brukar de ofta fråga. De är också väldigt intresserade av vad som finns i en polisbil och vill gärna höra polissirenerna, skrattar Järvinen.

Två områdespoliser i sin bil.
Bildtext Matti Niiniö och Kia Järvinen vill att de som bor i Hallis och Perno-Pansio känner igen dem och vågar komma fram och prata med dem.
Bild: Kalle Mäkelä / Yle

Diskussion om artikeln