Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Mathias Lindström satt på bänken i fotbollsligans mest ökända match – 0–8-farsen: ”Det var hemskt”

Från 2019
Allianssis bänk i matchen mot Haka.
Bildtext Spelarna på Allianssis bänk ville sjunka under jorden.
Bild: Juha Tamminen

Det kan vara svårt att känna igen matchfixning. Fråga bara flerfaldiga ligavinnaren Mathias Lindström. Då hans Allianssi djupdök mot Haka 2005 anade han först inte oråd – det var först senare som polletten trillade ner.

Vandalaget Allianssi hade stora planer – de skulle bli störst i Finland och en maktfaktor att räkna med. Men det gick inte så.

I stället kommer klubben för alltid att kopplas ihop med en av den finländska ligafotbollens mörkaste dagar.

I juli 2005 köptes Allianssi upp av utländska ägare och skruvade upp siktet. Laget bytte tränare och storhandlade på transfermarknaden. Sex nya utländska förstärkningar flyttade till Vanda.

Hocine Chebai​ki (Allianssi) och Mikko Manninen kämpar om bollen.
Bildtext Allianssis Hocine Chebaïki (orange tröja) var inte precis i storform i matchen.
Bild: Juha Tamminen

Men det som skulle bli en uppvisning i överlägsenhet blev någonting helt annat. Ordet fars räcker inte ens till för att förklara händelserna på planen i matchen mot Haka.

Samtliga sex nyförvärv startade och det gick åt skogen direkt – efter 21 minuter stod det redan 5–0 och på Youtube kan man se hur spelarna på bänken satt med ansiktet i händerna. Matchen slutade 8–0.

Svårt att bedöma

En som önskade sig bort från stadion var mittbacken Mathias Lindström, senare mångfaldig mästare med Tampere United och HJK. Han beskriver upplevelsen som hemsk.

– Men om jag ska vara ärlig så tänkte jag inte att det var riggat på förhand, jag vet inte om jag var naiv eller blåögd eller vad det handlade om. Jag hade aldrig tänkt att det var frågan om matchfixning.

Mathias Lindström
Bildtext Mathias Lindström gjorde en lång karriär efter tiden i Allianssi.
Bild: Yle/Andy Ödman

Lindström säger att det som spelare är svårt att bedöma vad som är matchfixning och vad som inte är det.

– Det handlade om spelare som jag aldrig sett spela förut, annat än på träning. I efterhand kan jag förstås förstå att det handlade om just det, men i stunden var jag mest bestört.

Erkände senare

Efter händelserna var stämningen inom laget inte precis på topp. Allianssis saga vara också snart all – jakten på framgång slutade med en konkursansökan.

Polisen utredde händelserna i matchen, utan resultat. Det är ändå allmänt känt att det handlade om matchfixning, på grund av Allianssis tidigare vd Oliver Surays erkännande.

Ett knappt år efter händelserna i Valkeakoski greps han av polis i Belgien, misstänkt för matchfixning i landet.

Efter gripandet erkände Suray att han varit med om att manipulera Allianssis matcher.

Har inte blivit närmade

I samband med granskningen av matchfixning talade Yle Sporten med de tidigare ligaspelarna Lindström, Magnus Bahne och Jani Lyyski samt med domaren Mattias Gestranius.

Ingen av spelarna säger sig ha blivit närmade med erbjudanden under sina karriärer. Den mångåriga elitdomaren Gestranius, med lång internationell erfarenhet, har aldrig misstänkt matchfixning i en match som han dömt.

Lyyski är inne på Lindströms linje och tror att många fall går obemärkt förbi.

– Matchfixning är ett stort problem och hot för fotbollen. Det finns bevis på att det hänt i Finland och jag är övertygad om att det finns ett mörkertal.

Jani Lyyski, IFK Mariehamn
Bildtext Jani Lyyski vann ligan och cupen med IFK Mariehamn.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I Sverige införde man rubriceringen spelfusk för att ”röka ut” matchfixningen. Bahne hoppas på en liknande utveckling i Finland.

– Om det finns ett problem i systemet och man inte snackar samma språk måste man fixa till det.

Diskussion om artikeln