Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike kallar hem sin Italienambassadör – nu får "provokationerna" från Di Maio och Salvini räcka

Från 2019
Italiens två vice premiärministrar Luigi Di Maio och Matteo Salvini på en arkivbild från den 9 oktober 2018.
Bildtext Italiens två vice premiärministrar Luigi Di Maio och Matteo Salvini på en arkivbild från den 9 oktober 2018.
Bild: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Frankrike kallar hem sin ambassadör från Rom för konsultationer. Beslutet motiveras av vad Paris kallar "en serie provokationer" från Italiens politiska ledare. Italiens vice premiärministrar Luigi Di Maio och Matteo Salvini har attackerat Frankrikes president Emmanuel Macron gång på gång.

"I flera månader har Frankrike varit föremål för upprepade anklagelser, ogrundade attacker och bisarra påståenden", skriver det franska utrikesministeriet i ett uttalande.

Paris beskriver de italienska påhoppen som "utan motstycke" sedan andra världskriget.

Frankrikes president Emmanuel Macron har upprepade gånger utsatts för hård kritik från Italiens inrikesminister och vice premiärminister Matteo Salvini och ministern för ekonomisk utveckling och andra vice premiärminister Luigi Di Maio.

Di Maio leder populistiska Femstjärnerörelsen och Salvini leder främlingsfientliga Lega. Deras regeringskoalition fick makten i Italien i juni i fjol och varken före eller efter det har Macron stuckit under stol med sin kamp mot populisterna i Europa.

Stödet till Gula västarna sista droppen

"De senaste uttrycken för inblandning utgör en ytterligare och oacceptabel provokation. De bryter mot den respekt som borde visas för en allierad och vänskaplig nation och de val som görs i det landet", heter det i uttalandet från det franska utrikesministeriet.

"Meningsskiljaktigheter är en sak, men att manipulera relationerna i valsyfte är något annat", konstateras där också.

Det här ses som en direkt hänvisning till de italienska ministrarnas uttryckliga stöd för proteströrelsen Gula västarna.

Positionerar sig inför EU-valet?

I tisdags berättade Di Maio att han hade haft en träff med företrädare för Gula västarna utanför Paris och att han vill bilda gemensam front med dem inför Europaparlamentsvalet i maj.

Salvini har också sagt sig hoppas att det franska folket "ska lyckas frigöra sig från sin hemska president". I en video på Facebook sade Salvini att fransmännen i samband med EU-valet får tillfälle att återta kontrollen över sitt öde och sin stolthet som representeras så uselt av en typ som Macron.

Många bedömare tror att Di Maio och Salvini försöker mobilisera stöd bland italienarna inför EU-valet genom sina attacker mot Macron. Deras anhängare ser ju Macron som en elitist och avskyvärd eurofantast.

Många droppar små...

Macron har ofta varit föremål för odiplomatiska utfall från Di Maio och Salvini i frågor som gällt invandringspolitik och situationen på Medelhavet.

Tidigare den här månaden kallade Frankrike upp Italiens ambassadör efter att Di Maio hade uppmanat EU att införa sanktioner mot Frankrike på grund av den franska närvaron i Afrika.

Då påstod Di Maio att afrikaner ger sig över Medelhavet mot Europa för att europeiska länder, framför allt Frankrike, aldrig har slutat kolonisera Afrika. Det vill säga att det är Frankrikes kolonialpolitik som skapar fattigdom i Afrika.

Källor: AFP, Reuters, Yle

Diskussion om artikeln