Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dyr migränmedicin ersätts nu av FPA – kan spara tusentals euro för drabbade

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 08:56.
Mia Smedlund.
Bildtext Mia Smedlund lider av kronisk migrän.
Bild: YLE/Roger Källman

På torsdagen beslöt Läkemedelsprisnämnden att det nya migränläkemedlet – som hjälpt många med svår migrän – kommer bli ersättningsgillt av FPA. Vasabon Mia Smedlund är en av de migränpatienter som drar en lättnadens suck.

Ett nytt läkemedel lindrade avsevärt Mia Smedlunds svåra migränanfall. Hon fick det förmånligt via Terveystalo, men enligt Fimea bröt erbjudandet mot läkemedelslagen.

Det här innebar att Smedlund och många andra som fått läkemedlet plötsligt inte hade råd med det. För Smedlund, som ordinerats en dubbel dos, blir det att kosta kring 1200 euro i månaden.

På torsdagen kom ändå en lösning. Läkemedelsprisnämnden fattade då beslutet att läkemedlet kan ersättas av FPA.

"Det känns jättebra"

För Smedlund var det glädjande nyheter. Nu har hon råd med läkemedlet igen.

- Det känns jättebra. När man haft minst tre till fyra dagar migrän per vecka och det här läkemedlet halverar anfallen gör det att man kan göra mer planer än tidigare.

- Så nu kanske man kan vara lite mer närvarande partner och mamma också. Och att man kan vara på jobbet till 100 % är också ett jättestort plus. Tror också att min arbetsgivare kommer att gilla det, säger Smedlund glatt.

Kvinna på bänk.
Bildtext Kring en halv miljon finländare lider av migrän.
Bild: Mostphotos / Viktor Cap

Smedlund tycker att tolkningstvisten mellan Fimea och Terveystalo känns onödig nu när ett beslut kom så fort.

- Det drog mattan under fötterna på ganska många och väckte väldigt mycket förtvivlan, säger hon.

Ersättningsgillt för de med svår migrän

Läkemedlet kommer bli begränsat ersättningsgillt från och med första april. Att det är begränsat innebär att patienten måste uppfylla vissa kriterier för att få ersättning för det.

Ulla Kurkijärvi, ledande provisor vid Läkemedelsprisnämnden, säger att man måste ha svår migrän men att FPA beslutar om noggrannare kriterier. Det är också därför det dröjer till april innan beslutet börjar gälla.

- FPA behöver några veckor för att ta sitt beslut om närmare kriterier för vilka patienter som har rätt till ersättning för läkemedlet, säger Kurkijärvi.

Inköpspriset för apoteken kommer vara 425 euro för en dos, därefter läggs skatt samt apotekens marginal till. Priset för en dos från apoteket blir då kring 600 euro.

Eftersom FPA:s årssjälvrisk ligger på 572 euro innebär det att patienterna nästan direkt kommer börja få ersättning för läkemedlet.

Beslutet kommer gälla två år framåt.

Var tionde finländare lider av migrän

Kring en halv miljon finländare lider av migrän och en fjärdedel av dem lider av svårartad kronisk migrän.

Förutom personligt lidande orsakar svårartad migrän också kostnader för samhället i form av sjukskrivningar.

Det har länge saknats effektiva förebyggande migränläkemedel, men de nya biologiska läkemedlen har visat sig lindra migrän avsevärt för många.

Artikeln uppdaterad 8.2 kl. 8:55 med förtydligande om vad en dos kostar från apotek.