Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland gav 2 000 personer 560 euro i månaden och fick världens ögon på sig – nu får vi veta hur basinkomsten fungerade

Från 2019
Uppdaterad 08.02.2019 05:12.
Någon med rödlackade naglar håller i en smarttelefon. På skärmen syns FPA:s hemsida.
Bildtext Försöket med basinkomst avslutades vid årsskiftet. De första resultaten kommer i dag.
Bild: Yle/Belén Weckström

I dag kommer de första resultaten av hur försöket med basinkomst har lyckats. Försöket har pågått i två år och avslutades vid årsskiftet. 2 000 personer har deltagit i försöket och fått en basinkomst på 560 euro per månad.

Försöket med basinkomst drevs igenom med snabb tidtabell.

Försöket var obligatoriskt för de 2000 finländare som plockades ut och fick 560 euro per månad i basinkomst. De hade tidigare fått det lägsta utkomststödet.

Det krävdes en helt ny lag för att få genomföra försöket med basinkomst. Den bereddes och klubbades igenom på ett drygt halvår.

Skulle basinkomst betyda gratis pengar för alla?

Försöket startade i början av 2017 och slutade sista december 2018 och det verkar inte få någon fortsättning.

Basinkomst betyder i korthet att alla finländare får en basinkomst på x antal euro - i försöket var det 560 euro per månad. Hos medel- och höginkomsttagare syns ändå ingen skillnad i inkomsterna eftersom skatteprocenten på löneinkomsten justeras så att skatterna äter upp basinkomsten.

Det resonemang som ibland förekommer i offentligheten att också högavlönade plötsligt skulle få extrahundralappar av staten stämmer alltså inte.

I det tvååriga försöket har 2000 finländare som tidigare fått utkomststöd deltagit.

Ett försök att förenkla socialskyddet

Basinkomsten är ett försök att göra vårt socialskydd klarare och enklare. I dag påverkar de olika stöden varandra och löneinkomster påverkar stöden, så det är en djungel för den som ska söka stöd.

Jobbar man som timanställd ibland eller gör projektjobb, påverkas stöden snabbt.

Med basinkomst är poängen att den arbetslösa kan ta emot jobb vid sidan om, utan att basinkomsten påverkas. Det här gör det lättare att ta emot korta arbetskontrakt och jobb med låg lön.

Det är just det här förespråkarna av basinkomst poängterar, att den har en aktiverande effekt.

Motståndarna hävdar motsatsen - får en arbetslös en basinkomst utan krav passiveras hen lätt.

Fackförbunden är negativa

Politiskt är fältet delat och bland annat fackförbunden har ställt sig kritiska till försöket. De frågar sig bland annat om basinkomsten är en bra morot för att hitta sysselsättning, om den motverkar utslagning och om vi har vi råd?

Arbetsgruppen bakom försöket har inte velat kommentera resultaten förrän i dag fredag då de offentliggörs.

Men klart är att försöket har väckt samhället till att fundera över hur socialskyddet ska det fungera i framtiden: hur mycket ska vi ge, åt vilka grupper och vid vilka tillfällen?

Förnyandet av socialskyddet väntas bli en av de största, om inte den största, frågan under nästa regeringsperiod.

Stort internationellt intresse

Försöket med basinkomst har också väckt ett massivt intresse i internationell press och en del av dem som deltagit i försöket har fått ge en massa intervjuer under de två åren som gått.

En del av det massiva,oftast positiva intresset har antagligen berott på att det finländska välfärdssamhället och socialskyddet inte är särskilt välbekant internationellt.

Utomlands finns det säkert många som har trott att Finland nu räddar tidigare utslagna genom att ge dem gratis pengar.

FPA:s forskare hävdar också att försöket med basinkomst har gjort att fattigdomsfrågan har hållits på agendan på ett helt annat sätt än tidigare.

Diskussion om artikeln