Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Det var grannen som dödade kvinnan i Lojo i september

Från 2019
En dörr och en vit vägg. Inomhus.
Bildtext Mannen ska ännu sinnesundersökas.
Bild: Petra Thilman / Yle

Grannen har konstaterats skyldig till skjutningen som krävde en kvinnas liv i Sammatti i Lojo i september i fjol. Kvinnans åtta år gamla son skadades också.

Mannen dök upp utanför kvinnans hem klockan tre på natten den 11 september. Enligt hennes son ska mannen ha uppträtt hotfullt och talat som om han var påverkad av rusmedel.

Pojken gjorde sig redo att försvara sig med ett bobollsträ medan både mamman och han skrek åt mannen att gå sin väg.

Pojken träffades i huvudet

Mannen sköt sedan ett skott genom dörren som träffade kvinnan och dödade henne. Pojken träffades i huvudet men klarade sig med lindriga skador.

Den skyldige säger att skottet avfyrades av misstag och att han kommit för att överlämna vapnet till kvinnans man som inte var hemma vid tillfället.

Enligt åklagaren var mannens avsikt att döda såväl mamman som pojken. Mannen bestrider det och säger att det var frågan om en olyckshändelse.

Ska sinnesundersökas

Mannen var bekant med familjen sedan sju år tillbaka. Kvinnan som dödades och hennes man har arbetat för mannen med bland annat gårdsarbete och städning.

Enligt familjens pappa ska de ändå ha tagit avstånd från mannen efter ett gräl som ledde till att mannen sköt mot en parkerad bil. Pappan säger också att mannen hotat honom.

Mannen anses skyldig men straffet avgörs efter att den rättspsykiatriska undersökningen är klar. Tills dess hålls han fängslad.