Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Miljontals människor låter sig DNA-testas – oskyldigt roligt eller låter vi oss luras?

Från 2019
Uppdaterad 11.02.2019 14:02.
DNA-test.
Bild: (C)2016 Igor Stevanovic, [**] Bits And Splits, all rights reserved

För knappa hundra euro kan du beställa ett testkit och göra ett DNA-test. Du topsar dig själv på insidan av kinden och sänder ditt förseglade prov till företagets laboratorium. En knapp månad senare får du ta del av dina resultat. Där ser du varifrån du härstammar.

Är det här att lita på, eller är det bara lurendrejeri?

Visst fungerar DNA-testerna, säger genetiker Peter Hackman. Även om han i sitt arbete gör DNA-tester på lite annorlunda sätt än de företag som erbjuder tjänster på nätet.

– Man får information om släktskap mellan olika människor och får veta varifrån man härstammar, säger Hackman.

DNAn kaksoiskierre sinisävyisenä
Bildtext På Y-kromosomerna ser man släktskap på fädernet och mitokondrie-DNA visar släktskap på moderslinjen.
Bild: Pixabay qimono

Genom att registrera sig på en del av de här företagens webbplatser kan man också komma i kontakt med släktingar, även utomlands. På så vis är det meningsfullt även för den som vill släktforska. Men bara DNA-test räcker inte.

– Man ska komma ihåg att det också behövs faktaunderlag, så som kyrkböcker, om man vill bygga upp ett släktträd.

DNA-tester visar inte exakt hur nära man är släkt eller från vilken släktgren.

Storglas över kyrkobok.
Bildtext Det behövs faktaunderlag, så som kyrkböcker, om man vill bygga upp ett släktträd.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Återförenade släktingar

På företagens sidor hittar man solskenshistorier och människor som återfunnit varandra eller hittat sina biologiska föräldrar. På en sida läser jag om ett syskonpar som skildes åt under andra världskriget. Drygt 60 år senare återfann de varanda genom DNA-test.

– Det här är helt möjligt. Men de flesta som testat sig, mellan 80 och 90 procent, är amerikaner. Ofta är det därför amerikaner som hittat varandra eller människor från andra länder som hittat sina amerikanska släktingar.

Amerikafinländare står framför tidningsredaktionen "The Suometar" tidningens redaktion i Amerika.
Bildtext Amerikanska emigranter kan hitta sina europeiska släktingar genom DNA-testen.
Bild: Museiverket/Museovirasto

12 miljoner testade

Också i Finland blir testerna allt mer populära. Peter Hackman säger att ungefär 40 000 svenskar hittills gentestat sig. Det finns inga uppgifter om antalet finländare, men Hackman säger att de gott och väl kan vara lika många.

Klart är hur som helst att det här fenomenet blir allt större. MIT, Massachusetts Institute of Technology, talade redan för ett par år sen om att drygt 12 miljoner människor gjort testet.

Släkt med Napoleon

Vill man själv ta testet bör man fundera över vilket test som passar en bäst. En forskare sekvensar hela DNA:t, men det är en dyr metod.

De här företagen gör snittest, de ser på små bitar här och där.

– Med det här ser man små variationer mellan individer. På basen av dem kan man se släktskap.

När min kollega och hennes familj gjorde DNA-tester visade resultatet att alla män i familjen var släkt med samma personer, Leo Tolstoj, Napoleon och Djingis Khan, oberoende om de är släkt med varandra eller ingifta i familjen. Hur kommenterar Hackman det?

– Napoleon har inte DNA-testat sig, så det kan man inte vara säker på. Man kan ju DNA-testa hans barnbarns barnsbarn. Men det här ska man ställa sig lite skeptisk till, säger Hackman.

Går man tillräckligt långt tillbaka så är ju i princip alla släkt med varandra på något sätt.

– Hela mänskligheten kommer ju från Afrika-hållet, säger Hackman.

Välj rätt test

Hellre kan man se på de stora mönstren, som om ens bakgrund är europeisk, asiatisk eller blandad. Hackman säger att Finlands befolkning är rätt så inavlad, så därför är de flesta finländare släkt med varandra på långt håll.

Om man vill se verkligt nära släktskap i ett par generationer bakåt så ska man välja tester som ser på icke-könskromosomer, säger Hackman. Där får man en bra bild av hur nära släkt man är.

Vill man gå längre tillbaka ska man se på Y-kromosomerna för att se på släktskap på fädernet och mitokondrie-DNA för att se moderslinjen. Mitokondrie-DNA finns i äggcellen och gå rakt ner från kvinna till kvinna. Även män ärver det av sin mamma, men för det inte vidare.

Om testet visar att man är 1,5 procent inuit kan man ta det med en nypa salt

― Peter Hackman, genetiker

När det gäller härstamning är det viktigt att veta att det handlar om statistiska sannolikheter, säger Peter Hackman. Folkgrupper flyttar på sig och blandar sig med varandra, så det är inga absoluta sanningar som serveras.

– Om man har stora procentuella enheter från ett område så stämmer det förmodligen. Men om man har 1,5 procent inuit så kan man ta det med en nypa salt, säger Peter Hackman.

Vauvan jalkapohja.
Bild: Anu-Maija Kärjä

Tvinga ingen till gentest

Peter Hackman säger att det är viktigt att inte känna sig tvingad att göra DNA-test. Man ska noga tänka över om man verkligen vill ha den informationen som testet ger.

– Det kan också komma fram saker som man inte vill veta. Om testet skulle visa att man inte är nära släkt med sin pappa, så vet man ju att det inte kan vara ens pappa. Det som verkade som en kul grej kan bli ledsamt, säger Hackman.

Men hur klokt är det att ge bort sitt DNA till ett stort bolag? Finns det risk att de här uppgifterna missbrukas?

Det kan också komma fram saker som man inte vill veta.

― Peter Hackman, genetiker

Peter Hackman säger att det inte är helt riskfritt. Vårt DNA visar också vilka sjukdomar vi har anlag att utveckla och de här uppgifterna skulle vara intressanta för ett försäkringsbolag.

Peter Hackman säger att en del av företagen också erbjuder kunderna den här informationen.

– Men jag avråder människor från det här. Bara för att man löper större risk behöver man inte utveckla en sjukdom. Sen går man och oroar sig helt i onödan, säger Hackman.

Peter Hackman är inte själv intresserad av att låta testa sig.

– Jag vet rätt bra varifrån min släkt kommer, och det är jag nöjd med, säger Hackman.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln