Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"I Hamlet finns en massa saker som är skrämmande aktuella" – Shakespeares klassiker gör comeback på Åbo stadsteater

Från 2019
Jussi Nikkilä som Hamlet på Åbo stadsteater
Bildtext Jussi Nikkilä som Hamlet på Åbo stadsteater.
Bild: Otto-Ville Väätäinen

Det är 70 år sedan pjäsen Hamlet senast sattes upp på Åbo stadsteater. Nu är det dags igen. Paavo Westerbergs tolkning av William Shakespeares klassiker har premiär på Åbo stadsteater fredagen den 15 februari.

Carl-Kristian Rundman spelar Polonius, alltså Hamlets käraste Ofelias pappa.

Hamlet är den mest klassiska av alla teaterpjäser och alla känner till den. På sätt och vis är det varenda generations uppgift att ta itu med Hamlet och uppdatera den, säger han och fortsätter:

– Vår pjäs är definitivt modern och det här kommer att bli en häftig föreställning. Vår regissör Paavo Westerberg vill väcka en fysisk upplevelse, att man upplever det som Hamlet upplever.

Carl-Kristian Rundman som Polonius i Hamlet på Åbo stadsteater
Bildtext Carl-Kristian Rundman som Polonius.
Bild: Otto-Ville Väätäinen

Shakespeares text har översatts till finska av Eeva-Liisa Manner.

– Vi är väldigt trogna texten, men allt det övriga är lite halvanarkistiskt, eller åtminstone väldigt modernt.

Trots att pjäsen är flera hundra år gammal har den enligt Rundman många och starka kopplingar till nutiden.

– I Hamlet finns en massa saker som är skrämmande aktuella. Nu år 2019 finns konspirationer, världsledare som öppet ljuger och mord på diplomater som man försöker överskyla. Därför är det ren fakta att Hamlet är väldigt aktuell även idag, dessvärre.

Jussi Nikkilä som Hamlet på Åbo stadsteater
Bild: Otto-Ville Väätäinen

Rundman passar också på att lyfta fram en uppmaning till alla som har tänkt se Åbo stadsteaters senaste version av Hamlet.

– Min beställning till åskådarna är att komma till teatern med ett öppet sinne. Det är en lång föreställning och man får därför inte låta sig störas om man inte hänger med i intrigen hela tiden. För det här är mer en föreställning som väcker känslor i stunden.

Det har varit helt suveränt och ett verkligt privilegium att få komma till Åbo stadsteater och gästspela.

― Carl-Kristian Rundman

Att spela Polonius är enligt Carl-Kristian Rundman i grund och botten en ganska mörk roll, men samtidigt har rollen även många fördelar.

– Det är väldigt tacksamt som skådespelare att få spela en roll som har hemligheter och är motstridig. För mig har det varit väldigt givande att jobba in de här mörka delarna och balansera det med det lite tragikomiska, mordlystna som Polonius har i sig i den här tolkningen.

Jussi Nikkilä som Hamlet på Åbo stadsteater
Bildtext Jussi Nikkilä som Hamlet.
Bild: Otto-Ville Väätäinen

Rollistan består av Eero Aho, Pia Andersson, Minna Hämäläinen, Markus Järvenpää, Ella Lahdenmäki, Jussi Nikkilä, Kimmo Rasila, Carl-Kristian Rundman, Jonas Saari, Severi Saarinen, Esko Salminen, Kirsi Tarvainen och Markus Ilkka Uolevi.

– Rollistan är häftig, men jag måste lyfta fram att skådespelarna som är fast anställda på Åbo stadsteater och är med i vår pjäs är precis lika kunniga skådespelare, säger Carl-Kristian Rundman och tillägger:

– Det här är en väldigt högklassig teater, inklusive tekniken och alla som sköter den. Det har därför varit helt suveränt och ett verkligt privilegium att få komma hit och gästspela.

Läs mer om pjäsen på Åbo stadsteaters webbsida (på finska).

Diskussion om artikeln