Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s utredning: Saudiarabien bakom mordet på Khashoggi

Från 2019
Uppdaterad 07.02.2019 21:33.
Journalisten Khashoggi sörjs i en demonstration utanför Saudikonsulatet i Istanbul.
Bildtext Journalisten Khashoggi sörjs i en demonstration utanför Saudikonsulatet i Istanbul.
Bild: EPA

Mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi planerades och utfördes troligen av Saudiarabien och dessutom på ett brutalt och systematiskt sätt, konstateras i den FN-ledda oberoende utredningen av mordet.

Uppgifterna presenterades idag av Agnes Callamard som är FN:s specialrapportör för summariska och godtyckliga avrättningar.

Saudiska tjänstemän ska också ha försvårat och försenat Turkiets försök att utreda händelsen, säger Callamard i ett uttalande.

Callamard har varit i Turkiet i en vecka tillsammans med tre experter för att utreda brottet. Till nyhetsbyrån Reuters säger hon att forskarna gått igenom ljudmaterial som varit "skrämmande och hemskt".

Jamal Khashoggi levde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner för tidningen The Washington Post. Han var känd för sina kritiska rapporter om Saudiarabiens ledning.

Khashoggi försvann i samband med sitt besök till det saudiska konsulatet den 2 oktober ifjol.

Saudiarabien har senare medgett att Khashoggi dödades vid besöket - det efter att flera gånger ha ändrat sin officiella version.

Huruvida de elva personer som nu pekats ut för mordet får en rättvis rättegång eller inte säger Callamard sig vara ytterst orolig över. För fem av dem kräver man dödsstraff.

Callamard har krävt att få besöka Saudiarabien. Landet förnekar att dess ledning skulle ha varit medveten om mordplanerna.

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln